«Η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας»
Η κακοποίηση ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό, υπογράμμισε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε ομιλία της κατά την έναρξη ημερίδας της ΕΛΑΣ για την προστασία των ζώων, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η υπουργός, τόνισε ότι «έχουμε κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας».
Η κ. Γεροβασίλη εξήρε το κοινωνικό έργο της Αστυνομίας και την πρωτοβουλία της για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «απαντάει σ' ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής. Είτε για μικροπολιτικούς λόγους, είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό».
Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε και να καταδείξουμε πως η Αστυνομία έχει κοινωνική αποστολή και ανθρωποκεντρικό ρόλο, το να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του, να δίνει περιεχόμενο στην ασφάλειά του και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Με επάρκεια, συνειδητοποίηση και ευσυνειδησία απ' την πλευρά των ανθρώπων της. Έτσι μόνο εδραιώνεται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών».
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την θέση της στο θέμα της προστασίας των ζώων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η πρόκληση πόνου στα ζώα, ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου και των λειτουργιών τους, η άσκηση βίας, σε πιο ακραίες περιπτώσεις η αίσθηση απόλυτου δικαιώματος στη ζωή ή τον θάνατό τους, επειδή νιώθουμε πως μας ενοχλούν, επειδή δεν τα ανεχόμαστε κοντά μας, επειδή τα φοβόμαστε, επειδή δεν μας κάνουν τη δουλειά που φανταζόμασταν, επειδή μπορούμε, επειδή "απλά" είναι ζώα κι εμείς αισθανόμαστε ισχυρότεροι και ανώτεροι στην κλίμακα του ζωικού βασιλείου, είναι ακριβώς ίδιο πράγμα με τη βίαιη επιβολή ισχύος, προς τον αδύναμο, προς τον διαφορετικό, προς κάποιον που δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, να ενημερώσει, ή να διαμαρτυρηθεί. Πιστεύω πως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της κακοποίησης των ζώων με τέτοιους όρους».