Υποκλοπή 67.000.000 στοιχείων Ελλήνων πολιτών

Νέα διαρροή προσωπικών στοιχείων πολιτών προκύπτει, σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 67.000.000 στοιχεία, που εντοπίζονται σε προσωπικά, φορολογικά, εκλογικά και άλλης φύσεως στοιχεία Ελλήνων πολιτών.

Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε το βράδυ της Δευτέρας τρεις υπευθύνους εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα στην Αργυρούπολη και στην Δάφνη,  όπου εργάζονται συνολικά 38 υπάλληλοι,  με την κατηγορία ότι είχαν αποκτήσει παρανόμως και εμπορεύονταν εκατομμύρια απόρρητα στοιχεία που φέρεται να έχουν διαρρεύσει από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Στη διάθεση της εταιρείας, μέσω των κεντρικών servers, φαίνεται ότι βρίσκονταν φορολογικές δηλώσεις, χρέη πολιτών, στοιχεία του Τειρεσία, στοιχεία για Ι.Χ. και ακίνητα, οφειλούμενες δόσεις προς τις εφορίες, ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων και στοιχεία συναλλαγών με το Δημόσιο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν, ότι εντόπισαν μια μεγάλη αίθουσα με υπολογιστές επεξεργασίας των στοιχείων αυτών, που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Η εταιρεία με έδρα στη Δάφνη πουλούσε τα στοιχεία του κάθε πολίτη σε δεκάδες άλλες εταιρείες έναντι εκατοντάδων ευρώ για τον κάθε ένα. Για την υπόθεση συνελήφθη ο 59χρονος Έλληνας γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ημεδαποί, ο 31χρονος πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με έξι σκληρούς δίσκους ο καθένας με συνολική χωρητικότητα 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής (server) με τρεις σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννιά κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (back-up tapes).

Ο 59χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί εντός της ημέρας της Τρίτης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, ερευνάται η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση των δεδομένων αυτών.

Όπως προκύπτει από τις αρχικές πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων, ως συνέχεια στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει, προ δύο μηνών, όταν είχαν ανακαλυφθεί στην κατοχή 36χρονου άνδρα τα φορολογικά στοιχεία 9.000.000 πολιτών.