Κλείνουν κρατικά ξενοδοχεία στην Ισπανία

Κλείνει τελικά ένα από τα ξενοδοχεία της η Ισπανική κυβέρνηση, απολύοντας 350 υπαλλήλους, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα.

Η αλυσίδα των Parador Hotel αριθμεί σήμερα 94 ξενοδοχεία, ανάμεσα σε αυτά κάστρα, επαύλεις και μοναστήρια, που χρονολογούνται από το 1926. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Ισπανική κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται είχε ανακοινώσει το κλείσιμο επτά καταλυμάτων και την απόλυση 644 εργαζομένων.Μετά από απεργίες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα κλείσει άμεσα μόνο το ξενοδοχείο Puerto Lumbreras στη Νότιο Ισπανία.

Η κρατική εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 77 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ η πληρότητες των ξενοδοχείων έπεσαν στο 52% τη χρονιά που μας πέρασε, έναντι 70% που ήταν το 2007. Το 2012 οι απώλειες εκτιμώνται σε 107 εκατ. ευρώ, παρά τις περικοπές που έγιναν. Και άλλα κλεισίματα μέσα στο 2013 εκτιμάται ότι δεν θα αποφευχθούν.

Εντωμεταξύ, ο κλάδος του τουρισμού μειώνει συνεχώς τις θέσεις εργασίας, με την αεροπορική εταιρεία Iberia, να συζητά με τα συνδικάτα περικοπές 4.500 θέσεων.