Κερδισμένα βγαίνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις αποφάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών, καθώς η αναθεωρημένη συμφωνία της Επιτροπής τους δίνει περισσότερο χρόνο και περισσότερη ευελιξία για να δημιουργήσουν προστατευτικά κεφάλαια.
Το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της συμφωνίας είναι ότι πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία αρκετά μεγαλύτερη ποικιλία περιουσιακών στοιχείων για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους, σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο του 2010.
Οι τράπεζες θα έχουν όμως και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, καθώς η πλήρης εφαρμογή της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας θα γίνει το 2019, ενώ έως το 2015 θα πρέπει να κατέχουν μόνο το 60% της κεφαλαιακής επάρκειας, αυξάνοντάς το σε ετήσια βάση κατά 10% μέχρι το 2019.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Μέρβιν Κινγκ, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό “δεν εμποδίζει με κανέναν τρόπο τη δυνατότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη”.
Σημειώνεται ότι σκοπός της συμφωνίας αυτής είναι να αποφευχθούν οικονομικές καταστροφές όπως η κατάρρευση της Lehmann Brothers το 2008, και γι'αυτό θα πρέπει οι τράπεζες ανά πάσα στιγμή να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να αντέξουν μία κρίση για τριάντα μέρες χωρίς να χρειαστούν κρατική βοήθεια.