Ποιοι είναι οι όροι για να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Στον «πάγο» παραμένει το θέμα της κατάργησης των μειώσεων στις συντάξεις, που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση και επίσημα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το τέλος του προγράμματος στις 21 Αυγούστου, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί μη μείωσης των συντάξεων και αναστολή του μέτρου - που είναι προγραμματισμένο μέχρι νεοτέρας να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019-, δίνουν και παίρνουν.
Ωστόσο, όπως, είχε συζητηθεί εδώ και μήνες και είχε επιβεβαιωθεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί στην αναστολή του μαχαιριού στις συντάξεις. Τόσο όμως ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση επ’ αυτού θα ληφθεί το Νοέμβριο και όχι νωρίτερα και αφού αξιολογηθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου και ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή το οικονομικό περιθώριο που υπάρχει για τέτοια μέτρα.
Μετά το τέλος της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε σήμερα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αξιωματούχο η συμφωνία επί των μέτρων υπάρχει αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στην ερώτηση «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Στις τελευταίες συζητήσεις σήμερα, με τις οποίες έκλεισε η πρώτη αποστολή των θεσμών, συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αναφορικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».
Τέλος, σχετικά με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που προκάλεσε την έντονη συζήτηση για το αν τελικά είναι οριστική ή όχι η αναστολή της μείωσης στις συντάξεις, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε στο ΑΠΕ ότι «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».