Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ δημιουργούν στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του άνθρακα και μονοξείδιο του αζώτου. Καταγράφεται υπέρβαση του ορίου επιφυλακής μέχρι και 35 φορές. Μάλιστα σήμανε συναγερμός καθώς τα 170 μικρογραμμάρια έφτασαν οι συγκεντρώσεις ρύπων στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες
Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.
Για την ώρα δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών που να μπορεί να ανακόψει την κατάσταση.
Η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα.
"Είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών" είπε στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Στην πρώτη, ευρεία σύσκεψη, που έγινε δεν υπήρξαν αποφάσεις και μέτρα αλλά εξετάστηκαν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές παράμετροι του φαινομένου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας λόγω των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας και της χρήσης βιομάζας.
Κατά τη σύσκεψη, έγινε αναλυτική παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης, των αποτελεσμάτων μέτρησης και των δράσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα. Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεν σοβαρό για τη δημόσια υγεία, θεωρούμενο σε μακροχρόνιο ορίζοντα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσης, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης.
Στις προτάσεις δράσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων. Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.
Τέλος στην σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού "ορίων συναγερμού" για τα αιωρούμενα σωματίδια κάτι που δεν ισχύει γενικώς με τη Κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Υγείας.
Πάντως ουσιαστικά η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη ζητά από το οικονομικό επιτελείο μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και πρότεινε την χρήση φυσικού αερίου και την αποφυγή καύσης βιομάζας.
Οδηγίες για τα καυσόξυλα
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, συνέταξαν έναν οδηγό για την διακίνηση καυσόξυλων. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές, σχετικά με τις νέες μονάδες μέτρησης, τους προτεινόμενους τρόπους για τη διάθεση, τη σημασία της υγρασίας στο καυσόξυλο, καθώς και συμβουλές για την αποθήκευση.
Όπως αναφέρεται: "Το ξύλο, ως καύσιμο υλικό, αποτέλεσε από πολύ παλιά, βασικό μέσο θέρμανσης της κατοικίας του ανθρώπου. Από τις αρχές όμως της δεκαετίας του 1960 η κατανάλωση ξυλώδους βιομάζας, για ενεργειακούς σκοπούς, μειωνόταν συνεχώς. Σήμερα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στη χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας. Έως τώρα η λιανική πώληση των καυσόξυλων γινόταν κατά βάρος, δηλαδή σε κιλά. Αυτός ο τρόπος πώλησης δεν θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος και αντικειμενικός, δεδομένου του ότι το ξύλο δεν βρίσκεται συνήθως σε ξηρή κατάσταση, αλλά περιέχει υγρασία που κυμαίνεται από 15% έως 60% ανάλογα με τη διάρκεια ξήρανσής του στον αέρα και τις συνθήκες αποθήκευσής του".
Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες