Βιασμοί γυναικών ξεσηκώνουν διαδηλώσεις στο Νεπάλ

Την ώρα που στη γειτονική Ινδία απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον πέντε ανδρών για τον βιασμό και τον θάνατο μιας 23χρονης φοιτήτριας, κοινωνική αναταραχή επικρατεί και στο Νεπάλ, μετά τον βιασμό μιας γυναίκας στο αεροδρόμιο του Κατμαντού .

Για 8η μέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να τιμωρήσει τρεις αξιωματούχους του αεροδρομίου που, στις 21 Νοεμβρίου, φέρονται να βίασαν και να λήστεψαν μια γυναίκα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πατέρα της, η γυναίκα είναι τώρα έγκυος.

Οι αξιωματούχοι έχουν έχουν συλληφθεί και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά όμως οι διαδηλωτές, που προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ζητούν από την κυβέρνηση του Νεπάλ να δράσει πιο άμεσα ώστε να δημιουργήσει προηγούμενο.

Παράλληλα, χθες Τετάρτη μια φοιτήτρια βιάστηκε από μια ομάδα ανδρών στην ανατολική επαρχία Τζάπα και αυτό αύξησε την οργή των διαδηλωτών

Στο Νεπάλ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα ποσοστά βιασμών και τις καταδίκες των δραστών τους. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών WOREC, 88 περιπτώσεις βίας εναντίον των γυναικών -περιλαμβανομένων βιασμών και δολοφονιών- καταγράφηκαν στη χώρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ από την πλευρά του έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να σχηματίσει μια εποπτική επιτροπή για τη βία εις βάρος των γυναικών, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση για τις περιπτώσεις βιασμών και άλλων εγκλημάτων κατά των γυναικών σε 11 ημέρες.