Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην ανακοίνωση της, εύχεται καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης
Την αναστολή ισχύος της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προτείνουν οι δικηγόροι.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπογραμμίζει, σε ανακοίνωση της, ότι μετά την έκδοση της απόφασης (34/2018) της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου «που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4512/2018 περί της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, το αργότερο μέχρι 17/10/2018, χρόνο έναρξης της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης στις διαφορές που προβλέπει ο Νόμος».
Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια «ενόψει των θεμάτων που ανακύπτουν από την άνω απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προτείνεται η αναστολή ισχύος της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς». Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην ανακοίνωση της, εύχεται καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και ζητεί να συναντηθεί μαζί του προκειμένου να του εκθέσει «τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στον δικηγορικό κλάδο και στην απονομή της Δικαιοσύνης» ενώ τον καλεί να παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο , από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2018.
Τέλος, οι δικηγόροι επαναλαμβάνουν ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών δικηγόρων κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναμένουν την άμεση θεσμοθέτησή τους.
«Oι εξαγγελίες αυτές αποτελούν δικαίωση των αγώνων του δικηγορικού σώματος, τόσο των διεκδικητικών όσο και των δικαστικών. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ επί αιτήσεώς μας για την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/2016. Διεκδικεί την περαιτέρω αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος (φορολογικοί συντελεστές, ΦΠΑ) στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των βαρών για τους δικηγόρους και της άρσης των υφισταμένων αδικιών» αναφέρει η Ολομέλεια.