Με το σκεπτικό της παράβασης καθήκοντος και της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για την προανακριτική από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Συγκεκριμένα κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στην πρόταση γίνεται αναφορά για παράβαση καθήκοντος αλλά και για αλλοίωση της λίστας.
Μάλιστα σημειώνεται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επεξεργάστηκε τη λίστα και δεν την παρέδωσε σε CD, όπως την παρέλαβε, αλλά σε USB. Ακόμη γίνεται αναφορά στη διαγραφή τριών ονομάτων από τη λίστα, που ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τονίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τη "δυνατότητα και το κίνητρο, καθιστώντας τη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο".
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόταση: "Προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε αξιόποινες πράξεις της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου, της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του, ως υπουργός οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρ' ότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σε αυτή και παραδίδοντας την υπό τη μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης. Πλέον αυτού δε, από τη διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων στο USB με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί τρία ονόματα, τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε κατ' άρθρο 154 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής, την άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος".
Επίσης σημειώνεται ότι: "Ενώ ως υπουργός είχε την υποχρέωση να παραδώσει αυτούσια την αρχική λίστα με τα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις παρέδωσε μια λίστα με 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία δημιουργώντας έτσι τη βάσιμη υπόνοια ότι προέβη σε διαγραφή τριών ηλεκτρονικών αρχείων, τα οποία ανήκουν σε συγγενικά του πρόσωπα, προσπορίζοντας πιθανώς έτσι στους διαγραφέντες από τη λίστα συγγενείς του ή σε τρίτους οικονομικό όφελος, λόγω της αποφυγής φορολογικού ελέγχου, και προκαλώντας ταυτόχρονα αντίστοιχη βλάβη σε βάρος του δημοσίου, οι δε ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο".
Για τον Ευ. Βενιζέλο δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά παρά μόνο στο ιστορικό της υποθέσης: "Στα τέλη του 2010 αρχές του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε προσωπικά στον κ. Ιωννη Καπελέρη του ΣΔΟΕ άτυπα ένα απλό χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένα 10-11 ονόματα που υποθετικά περιλαμβάνονταν στο ως άνω cd ώστε να διενεργηθεί φορολογική έρευνα. Τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε, πάλι άτυπα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη usb που περιείχε- υποτίθεται- τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη. Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε τον Αύγουστο του 2011 τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την ύπαρξη του υλικού αυτού, τα συμπεράσματα της μελέτης του και την εκτίμηση για τη νομική φύση και το περιεχόμενό του. Άφησε δε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, ατύπως, usb με το υλικό αυτό. Όταν στις αρχές Οκτωβρίου 2012 κατέστη δημόσια γνωστό, μετά την αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, ότι στο ΣΔΟΕ δεν διατηρείται το υλικό αυτό, ο κ. Βενιζέλος απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το παραπάνω usb, το οποίο χωρίς να προβεί σε έλεγχο, άμεσα το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ".
Ποιοι υπογράφουν την πρόταση
Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ειδικότερα την πρόταση υπογράφουν 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ.
Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης.
Απαντήσεις Διώτη
Τη δική του απάντηση για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ έδωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του Σώματος Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος, Ιωάννης Διώτης.
Όπως ανέφερε ο κύριος Διώτης, παρέλαβε το στικάκι από εξωυπηρεσιακό παράγοντα, ενώ ποτέ δεν έλαβε, όπως τόνισε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση, από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο Ευάγγελο Βενιζέλο.
Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου
Γεμάτη ανακρίβειες είναι η πρόταση παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή, ισχυρίζεται σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως δεν θα γίνει “η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός”.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, η πρόταση παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή τον θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους, τους τελευταίους 18 μήνες.
“Πρόκειται για μία καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι", αναφέρει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και επισημαίνει πως δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα καθώς, όπως αναφέρει, πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχε κανένα κίνητρο να κάνει.
“Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός”, καταλήγει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Διαβάστε την πρόταση: