Με ένα απλό ειδοποιητήριο, που θυμίζει εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, η εφορία καλεί σε καθημερινή βάση όλο και περισσότερους από τους 54.000 καταθέτες του εξωτερικού, οι οποίοι φέρονται να μην έχουν δηλώσει τα συγκεκριμένα χρήματα, που έχουν αποστείλει σε ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί περί τις 25.000 περιπτώσεις καταθετών με αδήλωτα ποσά. Στο σημείωμα, που δέχονται, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στη ΔΟΥ, όπου υπάγονται, σχετικά με την προέλευση των χρημάτων. Σε περίπτωση, που οι αιτιάσεις τους δεν είναι πειστικές, τότε θα πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Για την “απολογία” τους, οι καταθέτες έχουν περιθώριο είκοσι ημερών από τη μέρα, που θα παραλάβουν το σημείωμα. Αν δεν επισκεφθούν την εφορία τους μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε το Δημόσιο μπορεί να ενεργοποιήσει πολύ αυστηρά μέτρα, που φτάνουν μέχρι και τη δήμευση μέρους των συγκεκριμένων καταθέσεων.
Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο υπουργός ΟΙκνομικών, Γιάννης Στουρνάρας, “έχω δώσει σαφείς οδηγίες να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για όλους τους φορολογούμενους, που φέρονται να είναι καταθέτες μεγάλων ποσών στο εξωτερικό βάσει των στοιχείων, που έχουν περιέλθει στις ελληνικές Αρχές από τις αντίστοιχες φορολογικές Αρχές του εξωτερικού".
Με στόχο να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις μαύρου χρήματος, στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις διασταυρώσεις, που θα διευκολυνθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω και της δημιουργίας εκτεταμένου περιουσιολογίου. Το περιουσιολόγιο αυτό, που έχει προαναγγελθεί ουκ ολίγες φορές από το 2005 (!), θα περιλαμβάνει λεπτομερώς κάθε κομμάτι της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.