Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας σε νέα δημοσκόπηση – Μάχη για την τρίτη θέση

Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας σε νέα δημοσκόπηση – Μάχη για την τρίτη θέση

Πώς είδαν οι πολίτες την συμφωνία των Πρεσπών και την τραγωδία στο Μάτι

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και ενισχυμένο ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση. Με την χώρα να έχει μπει σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον υπολογισμό όμως μόνο των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν άκυρα, λευκά και αποχή, η αξιωματική αντιπολίτευση «σκαρφαλώνει» στο 29,9%, με προβάδισμα 10,9 από το 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτη η άνοδος της κυβερνητικής παράταξης, καθώς στις προηγούμενες μετρήσεις του Ιουνίου συγκέντρωνε 14% και 16,2%.

Στην κατηγορία καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 38,4% και ακολουθεί η απάντηση «κανένας» με 36,6%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 25%.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην παράσταση νίκης με με 69,5%, με το 17,1% των ερωτηθέντων να απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%, ακολουθεί  το Κίνημα Αλλαγής με 5,7% και το ΚΚΕ με 5,3% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 1% στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 40,1% των πολιτών νιώθει απογοήτευση για την κυβέρνηση και το 34,2% θυμό. Την υποστηρίζει μόνο ένας στους δέκα, για την ακρίβεια ποσοστό 10,2%.

Το 40,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η οικονομία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες την ίδια πορεία με σήμερα, ενώ το 33,2% βλέπει τα πράγματα να χειροτερεύουν και το 24,1% να καλυτερεύουν.

Επτά στους δέκα πολίτες είναι αρνητικοί στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, ποσοστό 69,8%, ενώ το 22,8% είναι θετικό.

Την ίδια ώρα σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες, ποσοστό 77,6%, θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Το αντίθετο πιστεύει το 18,5% των ερωτηθέντων.