Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στη Δημοκρατική Αριστερά για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη χάραξη και την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής. Άλλωστε, "η ΔΗΜΑΡ ήταν το μόνο κόμμα που προεκλογικά είχε επεξεργαστεί και υιοθετήσει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ικανοποιηθεί η επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος".
Στις προτάσεις αυτές, η Δημοκρατική Αριστερά "πρότεινε την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου με βάση την αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των νησιών, αλλά και την υιοθέτηση μέτρων σε ότι αφορά την οργάνωση της παροχής υπηρεσιών στους νησιώτες ώστε να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας".
Παρ' όλα αυτά, η Δημοκρατική Αριστερά εντοπίζει αρρυθμίες,ελλείψεις και ενδεχόμενες αδικίες στην πολιτική που προτίθεται η κυβέρνηση να ακολουθήσει και τις επισημαίνει.
Αναλυτικά, η συνέχεια της ανακοίνωσης:
"Ενώ η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού είναι για τη ΔΗΜΑΡ μια προτεραιότητα με αποτέλεσμα να υποστηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές που αφορούν την διατήρηση μιας ΔΟΥ ανά νομό, θεωρεί ότι ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο αυτό το μέτρο λειτουργεί σε βάρος των νησιωτών και των νησιωτικών επιχειρήσεων.
Ενώ ο εξορθολογισμός στη λειτουργία της β’βάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης είναι απαραίτητος, η κατάργηση της αυτονομίας και η υποβάθμιση νησιωτικών νοσοκομείων αυξάνει την αβεβαιότητα ιδιαίτερα των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Ενώ η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί εξαγγελία της ΔΗΜΑΡ και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης, το κλείσιμο υπηρεσιών στα νησιά μειώνει ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα τους για διατήρηση πληθυσμού και την προσέλκυση επιχειρήσεων.
Ενώ η μείωση της κρατικής σπατάλης σε αναποτελεσματικές χρηματοδοτήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα, η μείωση των επιχορηγήσεων στις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές κινδυνεύει να οδηγήσει σε απομόνωση πολλά νησιά.
Ενώ η αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού Χάρτη της χώρας είναι επιβεβλημένη, η υποβάθμιση των περιφερειακών Πανεπιστημίων και ειδικά αυτού του Αιγαίου θα αποτελέσει πλήγμα όχι απλά για την οικονομία των νησιών, αλλά και για τις αναπτυξιακές τους προοπτικές που πρέπει να στηριχθούν στην «έξυπνη εξειδίκευση», στην καινοτομία και στην έρευνα που μόνο ένα ΑΕΙ μπορεί να προσφέρει".