Τσίπρας: Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019

Τσίπρας: Αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019

«Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές αλλά για να μοιραστώ μαζί σας το όραμα μια νέας εποχής που ανατέλλει για τον τόπο»

Με την επισήμανση ότι «η 83η ΔΕΘ είναι η πρώτη μετά από 8 χρόνια που δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των μνημονίων» άνοιξε την ομιλία του στο  το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν 2 ωρών.

«Σήμερα μπορώ να κοιτάξω τον καθένα και την καθεμία από εσάς στα μάτια και να πω ότι το μέλλον ανήκει σε εσάς, στους ανθρώπους του μόχθου που σήκωσαν τη χώρα στις πλάτες τους και δικαιούνται να ελπίζουν ξανά» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές αλλά για να μοιραστώ μαζί σας το όραμα μια νέας εποχής που ανατέλλει για τον τόπο».

Αφού αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες «για να σχεδιάσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, βασισμένη όμως στα διδάγματα του παρελθόντος, ώστε η χώρα να μην γυρίσει πίσω».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την Ελλάδα της ευημερίας και ισότητας με τίτλο «Δίκαιη Ανάπτυξη»:

  1. Ανάπτυξη εργασίας και μείωση της ανεργίας στο 10% την επόμενη 5ετια
  2. Διαρθρωτικές κινήσειςκαι μεταρρυθμίσεις  σε κράτος και Δημόσιο με 6 μεταρρυθμίσεις σε: 1. Δημόσια διοίκηση (ολοκλήρωση μετάβασης στο ψηφιακό δημόσιο) 2. Λειτουργία επιχειρήσεων (απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων) 3. Δικαιοσύνη (επιτάχυνση στην απονομή της & ψηφιακές υπηρεσίες).  4. Χωροταξικός σχεδιασμός (εκσυγχρονισμός του) 5. Δυναμικές μικρομεσαίεες επιχειρήσεις (προώθηση καινοτομίας) 6. Μέλλον (αντιστροφή του #braindrain).

Στη συνέχεια πέρασε στις εξαγγελίες των μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας, με πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επίσης  αναφέρθηκε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήδη εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου, «με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».