Μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των εμπόρων και βιοτεχνών

Διευκολύνσεις για χιλιάδες βιοτέχνες και επαγγελματίες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση ζήτησε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών η Διοίκηση του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Το Επιμελητήριο γίνεται καθημερινά αποδέκτης της δυσχερούς θέσης, στην οποία βρίσκονται βιοτέχνες και επαγγελματίες και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον καθημερινό αγώνα τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών ζήτησε από τον ΟΑΕΕ να διευκολύνει τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Πάγωμα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προσαυξήσεις και δικαίωμα πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με δυνατότητα επιλογής μέχρι δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης, ζητείται η ολοκλήρωση της εξαγοράς με τρέχουσες εισφορές. Σημειώνεται ότι από την συγκεκριμένη εφαρμογή καμία ζημιά δεν προκύπτει για τον ΟΑΕΕ, διότι ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται επί του πραγματικού χρόνου που έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

2. Δυνατότητα πληρωμής δυο διμήνων (δηλαδή, 120 εργάσιμες ημέρες) για να υπάρχει ετήσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την εφαρμογή ίσων δικαιωμάτων προς όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

3. Διακανονισμός σε δόσεις των οφειλών, υπολογιζόμενες στο ποσό που αντιστοιχεί στις δυο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες. Η δόση για τις παρελθούσες οφειλές να είναι ανάλογη της χρηματοδοτικής ικανότητας των ασφαλισμένων.

4. Διαχωρισμός του ασφαλίστρου υγείας από αυτό της σύνταξης, ώστε ο ασφαλισμένος, αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς, να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί για την εξασφάλιση της περίθαλψής του.

5. Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των εισφορών για μια πενταετία, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

6. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, διότι πρόκειται για αυτασφάλιση και το σημαντικότερο αυτό ισχύει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, όπως εκείνα των νομικών, μηχανικών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών.

7. Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπεται στο άρθρο 44 του νόμου 3986/2011 για την επιβολή επιδόματος ανεργίας σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με την προσθήκη να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό κριτήριο, ώστε να καλυφθούν οι έχοντες πράγματι ανάγκη, να αποδεσμευτεί η καταβολή του επιδόματος από την ύπαρξη ή μη οφειλής και η καταβολή να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος δύο και όχι τρεις μήνες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.