«Οδηγεί στην επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αλλεπάλληλων περικοπών και ελλειμμάτων»
«Το σχέδιο της ΝΔ για προαιρετική επικουρική ασφάλιση και μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί στην επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αλλεπάλληλων περικοπών και ελλειμμάτων» τονίζει σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Και προσθέτει πως «θα πέσει στο κενό, διότι οδηγεί σε κατάργηση των επικουρικών και στην μείωση των κύριων συντάξεων».
Ειδικότερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζει πως «διαψεύστηκαν, όσοι προμήνυαν την κατάρρευση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), την καταβαράθρωση των εσόδων και την αδυναμία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να καταβάλλει συντάξεις». Και συμπληρώνει ότι «τα ελλείμματα και οι αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων ήταν ο κανόνας, πριν από την ίδρυση του ΕΦΚΑ». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ακόμα και το έτος 2013 κατά το οποίο εμφανίστηκε πλεόνασμα 843 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα είχε παραχθεί έλλειμμα 3,758 δισ. ευρώ, καθώς εκείνη τη χρονιά αφαιρέθηκαν 4,5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις. Τα χρόνια που ακολούθησαν, παρά τις πρόσθετες περικοπές, τα ελλείμματα αυξάνονταν. Μείωση συντάξεων, μείωση του ΑΕΠ, αύξηση των ελλειμμάτων. Είχαν αφαιρεθεί σωρευτικά από τους συνταξιούχους 45 δισ. ευρώ έως τότε, η συνταξιοδοτική δαπάνη ξεπέρασε το 17% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα των τότε φορέων της κοινωνικής ασφάλισης εκτινάχθηκε στο ποσό των 1,18 δισ. ευρώ. Σωρευτικά, οι περικοπές εκείνες έχουν επιφέρει απώλειες 63,1 δισ. ευρώ έως σήμερα».
Αναφερόμενος ο κ. Πετρόπουλος στην τελευταία διετία είπε πως «το 2017 πετύχαμε πλεόνασμα 777 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Για τα 2018, το πλεόνασμα προβλέπεται να προσεγγίσει το 1,4 δισ. ευρώ. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν παράλληλα με την εκκαθάριση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούσαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά το διάστημα 1/1/2015-31/7/2018, απονεμήθηκαν εκκρεμείς για πολλά έτη 407.008 κύριες συντάξεις και συνολικά 696.902 συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους 4,4 δισ. ευρώ».
Εν τω μεταξύ «επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα καταβάλλει ήδη από την 1/1/2017, με βάση το ν. 4387/16, χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές. Με βάση το εισόδημα και όχι επί πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων ανά τριετία ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν η αιτία για την αδυναμία πληρωμών, την αύξηση χρεών και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το 88% των μη μισθωτών το 2018 καταβάλλει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200 ευρώ έναντι μόλις 27% το 2016».
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης καταλήγει σημειώνοντας ότι «τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού επιβεβαιώνονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Δημιουργούν στέρεο έδαφος, για να διορθώνουμε αδικίες δεκαετιών και να προχωρούμε σε νέες θετικές παρεμβάσεις. Αποτελούν ισχυρό «ανάχωμα» απέναντι σε όσους «υπόσχονται» να τεμαχίσουν την κοινωνική ασφάλιση. Το σχέδιο της ΝΔ για προαιρετική επικουρική ασφάλιση και μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί στην επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αλλεπάλληλων περικοπών και ελλειμμάτων. Θα πέσει στο κενό, διότι οδηγεί σε κατάργηση των επικουρικών και μείωση των κύριων συντάξεων».