Εκτενές άρθρο στο οποίο καταγράφονται στοιχεία για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων παραθέτει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μαρτυρίες ψυχολόγων.
Η ψυχολόγος Λίζα Καλμπάρη υποστηρίζει ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα διαταραχών ύπνου, κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων λόγω της κρίσης, και ιδιαίτερα λόγω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας. “Αντιμετωπίζουμε πολλές κρίσεις πανικού”, δηλώνει, και προσθέτει: “Για την παλαιότερη γενιά είναι κάτι σαν μία μορφή διαταραχής μετατραυματικού σοκ. Έχουν αντιμετωπίσει τον πόλεμο και τη φτώχεια. Γι'αυτούς το θέμα είναι η αξιοπρέπεια, δε θέλουν να ταπεινωθούν ξανά, έχοντας φτάσει σε ένα υψηλό σημείο”.
Τα λεγόμενά της ενισχύει και η Αργυρώ Βούλγαρη, κλινική ψυχολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. “Όλες οι μορφές ψυχολογικών διαταραχών έχουν αυξηθεί – άγχος, κατάθλιψη, καταχρήσεις, αντικοινωνική συμπεριφορά”, επισημαίνει, σημειώνοντας ότι ακόμα και άνθρωποι που έχουν λεφτά υποφέρουν από κατάθλιψη.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι περικοπές στο χώρο της Υγείας καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση περιστατικών ψυχικών διαταραχών, ενώ τονίζεται ότι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της κρίσης, που την καθιστούν τόσο ανυπόφορη, είναι η διάρκειά της.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, πάντως, διαχωρίζει την κατάθλιψη από την πιο διαδεδομένη στεναχώρια και θυμό για την κατάσταση. “Όταν μιλάς σε βάθος με τους ανθρώπους υπάρχει ένα στοιχείο αυτοκριτικής που ενισχύεται σταδιακά”, παρατηρεί, και εκτιμά: “Αυτό είναι ενθαρρυντικό”.
Από την πλευρά του, ο ψυχολόγος Ανδρέας Αρματάς επισημαίνει ότι η κρίση “πατάει” πάνω σε μία κλασική ελληνική νεύρωση, ότι η καταστροφή επίκειται σύντομα. “Αυτό είναι το πιο σοκαριστικό: Πάντα ακούγαμε τους γονείς μας να μας λένε όσα έχουν ζήσει”, υπογραμμίζει.
Όσο για το πόσο μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει ένας ψυχολόγος κάποιον που έχασε τη δουλειά του, σχολιάζει: “Μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με τα συναισθήματά του, όμως πρακτικά ξέρεις ότι θα παραμείνει άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα”.