Σε επίπεδα-ρεκόρ για το 2012 το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία των Χριστουγέννων, με τις περισσότερες μετοχές να κινούνται ανοδικά καθ'όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης και τον γενικό δείκτη να κλείνει με αξιόλογη άνοδο, καταγράφοντας υψηλό έτους.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 912,70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,76%, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως σχολιάζει η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή”, “διατηρήθηκε και σήμερα το θετικό momentum της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει ποσοστό 1,76% και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται εκ νέου σε περιορισμένα επίπεδα και δη στα 46εκ€. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος και κατέγραψε ημερήσια κέρδη της τάξεως του 5,24% με τον τίτλο πάντως της Εθνικής Τραπέζης να υστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο προσφέροντας περιορισμένα κέρδη της τάξεως του 1,41%. Για μια ακόμη ημέρα σημαντικός αριθμός μετοχών εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε σημαντικότατα κέρδη δίνοντας συνέχεια σε ένα έντονα ανοδικό rally που ξεκίνησε περίπου 6 μήνες πριν και το τελευταίο διάστημα έχει προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις. Στα διεθνή, ανοδικά κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες διακυμάνσεις, ενώ υποτονικά ξεκίνησαν οι συναλλαγές και στα αμερικανικά χρηματιστήρια”.

Κέρδη 0,25% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ άνοδο 0,48% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη. Ακόμα μεγαλύτερα τα κέρδη για τον CAC 40 στο Παρίσι, που κερδίζει 0,73%.

Ραγδαία πτώση καταγράφει εν τω μεταξύ ο Dow Jones μετά το μετριοπαθές άνοιγμα της Γουολ Στριτ, καθώς μέσα σε δέκα λεπτά οι απώλειές του έφτασαν από το -0,08% στο -0,67%, λόγω της ανησυχίας για το “δημοσιονομικό βάραθρο”.

Μικρή ενίσχυση καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3261.