«Την Πολιτεία την είχαν πατήσει στο σβέρκο, την είχαν βρει αδύναμη και της πήραν και τις άδειες περιεχομένου και με τον διαγωνισμό - παρωδία και το δίκτυο»
Ιστορική στιγμή για τα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς τη σημερινή απόφαση του ΕΣΡ που ανακηρύσσει οριστικά τους πέντε αδειούχους των τηλεοπτικών σταθμών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τηλεοπτική κάλυψη περιοχών της χώρας που έως σήμερα δεν είχαν σήμα στα ελληνικά κανάλια, ο κ. Παππάς μίλησε για μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή, καθώς η δημοσίευση της απόφασης αυτής του ΕΣΡ σημαίνει ότι από αύριο οι αδειούχοι υποχρεούνται να καταβάλουν τα τιμήματα για τις άδειες για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο αρμόδιος υπουργός καταφέρθηκε εναντίον όσων προσεγγίζουν με μηδενιστικό τρόπο το γεγονός, στο επίπεδο «τί είχαμε, τί χάσαμε και πάλι τα ίδια είναι», επισημαίνοντας πως δεν είναι «καθόλου τα ίδια».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «την Πολιτεία την είχαν πατήσει στο σβέρκο, την είχαν βρει αδύναμη και της πήραν και τις άδειες περιεχομένου και με τον διαγωνισμό- παρωδία και το δίκτυο». Αντιπαρέβαλε, δε, ότι τώρα η Πολιτεία επανακάμπτει με την αυτοπεποίθηση μιας Πολιτείας, που πατάει στα πόδια της και «όπως δίνει τις άδειες έτσι μπορεί και να τις ανακαλεί». «Δεν την πάτησαν στον σβέρκο να πάρουν τις άδειες κληρονομικώ δικαίω» υπογράμμισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως αυτή είναι η μεγάλη τομή κι είναι κάτι που καταγράφεται και πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση.
Μάθημα για όλους η απόφαση του ΕΣΡ
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρατήρησε επίσης ότι η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ, αποτελεί ένα μάθημα για όλους, ένα μάθημα υπομονής, επιμονής, αντοχών και για την κυβερνητική πλειοψηφία ένα μάθημα που όπως λένε στο ποδόσφαιρο «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να ξανασηκωθείς».
«Είχαμε δύσκολες στιγμές στην επίμονη αυτή πορεία για να δοθούν τηλεοπτικές άδειες αλλά είχαμε και την βοούσα πραγματικότητα, το δίκαιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας. Περνάει η τηλεόραση σε μια καινούργια φάση. Έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο κ. Παππάς κατέθεσε στη Βουλή τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο έχει εισπράξει από την αρχή του 2015, 148 εκατ. ευρώ από τέλη συχνοτήτων και φόρο διαφήμισης. «Όποιος λοιπόν λέει ότι δεν πλήρωσαν οι ιδιοκτησίες των καναλιών, λέει ψέματα, ή δεν είναι ενημερωμένος».
Θα πυκνώσουν τα fake news
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αφού συνεχάρη με ένθερμο τρόπο τα μέλη του ΕΣΡ για το επίτευγμά τους να ολοκληρώσουν μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε 30 χρόνια τον δημόσιο βίο, επέστησε προς τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής την προσοχή απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων.
«Θέλω, την ίδια στιγμή που θα δώσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε κάθε ένα προσωπικά από τα μέλη του Ανεξάρτητης Αρχής, να χτυπήσω κι ένα καμπανάκι. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με το περιεχόμενο και το Σύνταγμά μας. Πρέπει να έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες για το τί οφείλει να κάνει αυτός, στον οποίον η Πολιτεία έχει αποδώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη δημόσια συχνότητα, το πώς πρέπει να λειτουργεί και το αν έχει υποχρέωση ισότιμα να παρουσιάζει τις διαφορετικές απόψεις» παρατήρησε ο κ. Παππάς.
Και πρόσθεσε: «Για να μην αναφερθούμε βεβαίως στο φλέγον της διαφορετικής άποψης και στο φλέγον ζήτημα των ημερών και επί της δικής μας θητείας, των ψευδών ειδήσεων. Επειδή σε 12 μήνες θα έχουμε τις εθνικές εκλογές και είναι το τελευταίο έτος της θητείας μας, θα έχουμε το θέμα των fake news, των ψευδών ειδήσεων, το οποίο θα πυκνώνει, διότι κάποιοι έχουν επιλέξει να πολιτεύονται με αυτά».
Συλλογικές διαπραγματεύσεις
Τέλος, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Ιω. Σαρίδη, ο κ. Παππάς τόνισε την ανάγκη να επανασυγκροτηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να ανέβει ο κατώτατος μισθός.
«Είναι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κομμάτια της διαπραγμάτευσης που κερδήθηκαν και προσδοκούμε πάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες να διαμορφωθούν ευρύτατες πλειοψηφίες. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει κάποιος να έχει πορευτεί ιστορικά μέσα στην Αριστερά για να συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και άνθρωποι του Κέντρου και της λογικής Κεντροδεξιάς θεωρούν ότι ο μισθός στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τόνισε: «Δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να ακολουθήσουμε νεοφιλελεύθερες αλλοφροσύνες που θεωρούν ότι μια αρρύθμιστη αγορά εργασίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάκαμψης».
«Η ελληνική τηλεόραση περνά σε νέα φάση»
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στη ρήτρα του νόμου για τα εργασιακά, υποστήριξε ότι ο νόμος ο οποίος έχει υποστεί κριτική, διαθέτει πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις ως προς τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά κανάλι, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει εγρήγορση από όλους, και την Πολιτεία και τους εργαζόμενους, ώστε η ρήτρα των 400 εργαζομένων να διασφαλιστεί.
Παράλληλα, συνέχισε ο Ν. Παππάς, προχωρά και το πρόγραμμα επιδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω του ΕΚΟΜΕ, και ήδη ιδιωτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει προγράμματα προς έγκριση, μερικά από τα οποία ήδη εγκρίνονται. «Η ελληνική τηλεόραση περνά σε μια καινούργια φάση, με καθαρό τοπίο, αυστηρούς κανόνες και κίνητρα ενίσχυσης της δημιουργίας».
«Το Σεπτέμβριο του 2019 οι βουλευτικές εκλογές»
Τέλος, απαντώντας για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο Ν. Παππάς είπε ότι αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019, ενώ ερωτώμενος για την περικοπή ή όχι των συντάξεων, σημείωσε ότι αυτή είναι η ερώτηση-κλειδί. Είπε ότι καταληκτική ημερομηνία για το θέμα είναι η κατάθεση του Προϋπολογισμού, και εκεί θα φανεί τι έχει πετύχει η διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξημένο περιθώριο να επιστρέψει στον κόσμο (και ιδιαίτερα σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση) το κομμάτι του προϊόντος που διαμορφώνει το υπέρ πλεόνασμα. Επίσης, παραδέχθηκε ότι θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση μια μείωση των συντάξεων και για αυτό «δίνουμε τον αγώνα για να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί».