Η κινεζική αστυνομία διέσωσε 89 παιδιά και συνέλαβε 355 υπόπτους κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγε σε όλη τη χώρα για την εξάρθρωση εννέα δικτύων εμπορίας παιδιών.
Όπως μεταδίδουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Αστυνομία άρχισε την επιχείρηση στις 18 Δεκεμβρίου σε διάφορες επαρχίες, περιλαμβανομένων και των Γκουανγκντόνγκ και Σετσουάν, δύο εκ των πολυπληθέστερων επαρχιών της χώρας και συνέχισε στις Φουτζιάν, Γιουνάν και Ανχούι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, τα παιδιά έχουν οδηγηθεί σε κυβερνητικούς ξενώνες και η αστυνομία ερευνά για να εντοπίσει τους γονείς τους.
"Θα πάρουμε δείγματα DNA των παιδιών για να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να εντοπίσουμε τους γονείς τους στην βάση γενετικών δεδομένων που έχει καταρτισθεί για την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών εμπορίας ανθρώπων", ανέφερε ο Ουάνγκ Ζινγχάνγκ, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας της Φουτζιάν.
Σε έξαρση το φαινόμενο της εμπορίας παιδιών
Η εμπορία παιδιών είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπου τα μέτρα οικογενειακού προγραμματισμό, με γνώμονα την "πολιτική του ενός παιδιού", έχουν διογκώσει την παραδοσιακή προτίμηση για τα αγόρια, τα οποία θεωρούνται ως μελλοντικό στήριγμα των ηλικιωμένων γονιών και κληρονόμοι του ονόματος της οικογένειας. Η συγκεκριμένη θεώρηση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκτρώσεων, θανατώσεων και εγκατάλειψη των κοριτσιών.
Η ανισότητα αυτή έχει προκαλέσει έξαρση των απαγωγών, ή και αγορές αγοριών, αλλά η εμπορία παιδιών δεν παραμελεί ούτε τα κορίτσια, τα οποία επίσης μπορούν να πωληθούν ως μελλοντικές πολύφερνες νύφες.
Ένα αγόρι, που έχει αγορασθεί έναντι 30.000 γουάν (3.640 ευρώ) σε φτωχές επαρχίες, όπως, για παράδειγμα, η Γιουνάν, μπορεί κάλλιστα να "μεταπωληθεί" για 70.000 ή ακόμη και 90.000 γιουάν στις πλουσιότερες περιοχές, όπως η Φουτζιάν, ή η Γκουανγκντόνγκ, προσθέτει. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιδίωξη του εύκολου πλουτισμού έχει πυροδοτήσει το εμπόριο βρεφών.