Κρίσιμο τρίμηνο ξεκινά αύριο για την μεταμνημονιακή πορεία της οικονομίας

Κρίσιμο τρίμηνο ξεκινά αύριο για την μεταμνημονιακή πορεία της οικονομίας

Η ανακοίνωση την Δευτέρα του ρυθμού ανάπτυξης κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 αποτελεί ορόσημο για τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ και την αξιολόγηση από τους θεσμούς

Ένα κρίσιμο μεταμνημονιακό τρίμηνο ξεκινά αύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, καθώς θα ανακοινωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το β΄ τρίμηνο του 2018, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου, όσο και την αξιολόγηση από τους θεσμούς, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και την αντίδραση των αγορών.

Ειδικότερα, οι ημερομηνίες-σταθμοί του τριμήνου που ξεκινά, είναι:

- Αύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου του 2018, που θα δείξει την αντίδραση της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 2% ή µεγαλύτερο, θα είναι αρκετό, προκειμένου να διεκδικήσει και την καταβολή έκτακτου µερίσµατος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και το «πάγωµα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και τη χρηµατοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

- Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup στη Βιέννη, όπου θα εξεταστεί η πορεία της οικονομίας με βάση και τα αποτελέσματα του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας το β΄ τρίμηνο του 2018, καθώς και τυχόν διορθωτικές κινήσεις.

- Στις 8 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ και ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του 2018 θα κρίνει εν πολύς -όπως αναφέρουμε και παραπάνω- το μέγεθος των παροχών, αλλά και το φλέγον θέμα της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

- Στις 10 Σεπτεμβρίου η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση και με τις συναντήσεις πλέον να γίνονται -για συμβολικούς κυρίως λόγους- στο υπουργείο Οικονομικών και όχι στο ξενοδοχείο που καταλύουν οι εκπρόσωποί τους, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Στο επίκεντρο της νέας αξιολόγησης των θεσμών θα βρεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019. Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την περικοπή των συντάξεων και με τον κατώτατο μισθό.

Οι εξαγγελίες ακύρωσης του μέτρου των συντάξεων δεν βρίσκουν σύμφωνους τους θεσμούς, όπως προκύπτει και από την προχθεσινή δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος τόνισε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη, σε ό, τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις». Όπως λένε εκπρόσωποι των θεσμών, τόσο το θέμα των συντάξεων, όσο και αυτό του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να γίνει, μόνον εάν μετρηθούν τα νούμερα και προκύψει πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

- Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, οπότε θα φανεί, αν και σε ποιό βαθμό μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει στο σύνολό τους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί, αν θα ασχοληθεί με το ζήτημα της Ελλάδας, ωστόσο σε αυτό αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σχετικά με εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

- Στις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισµός στην Κοµισιόν βάσει των διαδικασιών ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαµήνου, στο οποίο έχει ήδη υπαχθεί η Ελλάδα, οπότε οι Ευρωπαίοι καλούνται να εγκρίνουν ή όχι το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Το καλό σενάριο, θα είναι η έγκριση του σχεδίου, που θα εκπέμψει σήμα στις αγορές, ότι ως χώρα τηρούμε τα συμφωνηθέντα.

Εντός του Οκτωβρίου εξάλλου αναμένεται να εκδοθούν και οι δύο εκθέσεις αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, η πρώτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM και η δεύτερη από το ΔΝΤ. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου και η δεύτερη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Το περιεχόμενο των εκθέσεων αυτών θα λαφθεί σοβαρά υπόψη από τις αγορές, ειδικά από τη στιγμή που οι θεσμοί θα διατυπώνουν επιφυλάξεις, για τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το να υπάρχουν θετικές εκθέσεις προόδου από τους θεσμούς, έχει σημασία και για ακόμη έναν άλλο λόγο, καθώς αυτές θα είναι εφεξής απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος και συγκεκριμένα για την εκταμίευση των ANFAs και των SMPs, δηλαδή των κερδών που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει, ότι χωρίς τη θετική έκθεση των θεσμών δεν θα προχωρεί η εκταμίευση των κερδών προς την Ελλάδα. Ο προγραμματισμός ορίζει, ότι τα ποσά θα καταβάλλονται ανά 6 μήνες σε δόσεις των 600 εκατ. ευρώ, με την αρχή να γίνεται από τον Δεκέμβριο του 2018 και τα ποσά θα κατευθύνονται στον λογαριασμό του χρέους.

- Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το Eurogroup, στο οποίο θα συζητηθεί τόσο ο προϋπολογισµός και το θέµα των µέτρων και των αντιµέτρων της επόµενης χρονιάς, όπως επίσης και το περιεχόµενο της έκθεσης που θα συντάξουν οι θεσµοί µετά την παρακολούθηση της ελληνικής οικονοµίας. Το περιεχόµενο αυτής της έκθεσης θα κρίνει και το αν θα προχωρήσει ή όχι η εκταµίευση της πρώτης δόσης µε τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs.

- Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, οπότε αναμένεται να διαφανεί, με ποιους πολιτικούς όρους θα γίνει η προεκλογική περίοδος και αν θα υπάρξει σύγκρουση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά.