Στο «σφυρί» από τις τράπεζες και σπίτια αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ

Στο «σφυρί» από τις τράπεζες και σπίτια αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ

O SSM πιέζει τις τράπεζες να υποχωρήσουν τα κόκκινα δάνεια του χαρτοφυλακίου τους κάτω από το 20% έως το 2021

Ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, με νέα απίτια, καταστήματα και οικόμεδα να «φορτώνονται» στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς σύμφωνα με το πλάνο που έχουν συμφωνήσει δανειστές, τράπεζες και κυβέρνηση, ο ρυθμός με τον οποίο θα πραγματοποιούνται πλέον, θα υπερβαίνει τους 2.000 κάθε μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Η οδηγία που έχει φθάσει στις τράπεζες από τη Φρανκφούρτη ενόψει της σύνταξης των νέων πλάνων, είναι ότι πρέπει η στοχοθεσία να μεθοδευτεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε στο τέλος το 2021 τα προβληματικά δάνεια να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 20%. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που «ανεβαίνουν» στις πλατφόρμες, από τις 150.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να υποχωρήσει και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει σε μεγάλη έκταση το 2019. Η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευτυχής με τη συγκεκριμένη προοπτική, αλλά τα περιθώρια για πιέσεις στις τράπεζες δεν είναι πολλά.

  • Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα