ΕΕ: Ερωτηματικά για τους “στατιστικούς χειρισμούς” της Πορτογαλίας

Ορατό είναι το ενδεχόμενο αποτυχίας της πορτογαλικής κυβέρνησης στον στόχο που έχει τεθεί για έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το τέλος του 2012, καθώς η Κομισιόν αμφισβητεί τον “στατιστικό χειρισμό” της ιδιωτικοποίησης των πορτογαλικών αεροδρομίων ΑΝΑ.

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την ΑΝΑ σύμβαση παραχώρησης, που προϋπολογίζεται πως θα της αποφέρει έσοδα έως τα τέλη του έτους 800 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που ευελπιστεί να μπορέσει να αφαιρέσει από το έλλειμμα του 2012, ώστε να μπορέσει να το κατεβάσει στο 5%.

Ωστόσο, ο “στατιστικός αυτός χειρισμός” θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη Eurostat και σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αποφανθεί αρνητικά “δε θα μπορεί να ληφθεί υπ' όψη”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Είναι δύσκολο σήμερα να κρίνουμε εάν ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί”, σημείωσε η Επιτροπή στην έκθεσή της για την έκτη κατά σειρά αξιολόγηση της Τρόικας σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι επιβεβλημένο να εφαρμόσει η κυβέρνηση ως υποχρέωση για την δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισ. ευρώ που συνήψε τον Μάιο του 2011.

“Σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν κυρίως λόγω της μείωσης των δημοσιονομικών εσόδων”, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Παρά τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στο πρόγραμμα ανασύνταξης της οικονομίας, η Κομισιόν εκτίμησε πως η κυβέρνηση “βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο” και πως οι προβλέψεις για τη συρρίκνωση της οικονομίας (-3% για φέτος και -1% για το ερχόμενο έτος) δεν υπάρχει λόγος να μεταβληθούν.