Ο Τζον Κέρι για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Το όνομα του γερουσιαστή Τζον Κέρι ανακοίνωσε ως υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη και πρώην υποψήφιος πρόεδρος χαίρει μεγάλης αποδοχής. Έχει ταξιδέψει ανά την υφήλιο για λογαριασμό του Ομπάμα και έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών αλλά και των Δημοκρατικών.

"Προετοιμάστηκε, όλη του τη ζωή, ο γερουσιαστής Κέρι γιαυτόν τον ρόλο", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους διαπιστευμένους στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφους.

Ο 69χρονος γερουσιαστής συμπληρώνει σχεδόν 30 έτη θητεία σε αυτό το νομοθετικό σώμα.

Επίσης, είναι βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970. Υπηρετούσε τότε στο πολεμικό ναυτικό.

Ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2004 με αντίπαλο τον Τζορτζ Μπους έγινε το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία του Στέιτ Νιπάρτμεντ, μετά την επίσημη απόσυρση της Σούζαν Ράις από την διεκδίκηση της θέσης, λόγω των επικρίσεων για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Η υποψηφιότητά του θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερουσίας.

Το διορισμό του Κέρι στη θέση της Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να χαιρετίσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σε ανακοινωσή του, με την οποία στέλνει τα "πιο θερμά του συγχαρητήρια" στον Τζον Κέρι, ο Φαμπιούς τονίζει ότι "οι Γάλλοι γνωρίζουν τις ικανότητες του, την εμπειρία του σε δύσκολα διεθνή ζητήματα, καθώς και τα ποιοτικά του στοιχεία ως ανθρώπου του διαλόγου".

"Γνωρίζω, επίσης, την προσωπική του δέσμευση για την γάλλο-αμερικανική φιλία", πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, που δήλωσε "πολύ ευτυχής" που θα μπορέσει να συνεργαστεί μαζί του.