Άσμουσεν: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014

Το 2014 αναμένεται να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος σε συνέντευξή του επαινεί τις προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά και αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος δανεισμού της χώρας από την Ευρώπη, τουλάχιστον προς το παρόν.

“Η ελληνική οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Εκείνοι που προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύσθηκαν πέρα για πέρα”, σημειώνει ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Όσο για τις προσπάθειες της Ελλάδας, σχολιάζει: “Ανάμεσα στο 2009 και το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 9 μονάδες εν σχέσει προς το ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα”. Επισημαίνει ακόμα ότι στο ίδιο διάστημα το ατομικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6% εν σχέσει προς το 2008 σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
“Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και να ξαναστηθεί η ίδια στα πόδια της χάρη στα δημοσιονομικά έσοδα”, ξεκαθάρισε ακόμα ο Άσμουσεν, αποκλείοντας προς το παρόν κάποιο νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας από την Ευρώπη.