Μεγάλες ζημιές από τη νεροποντή στην παραγωγή μαστίχας Χίου

Μεγάλες ζημιές από τη νεροποντή στην παραγωγή μαστίχας Χίου

Η καταιγίδα διάκειας μίας ώρας προκάλεσε καταστροφές στα μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού

Σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειας μαστίχας στα νότια της Χίου έπληξε η καταιγίδα διάρκειας μίας ώρας, που σημειώθηκε στα μαστιχοχώρια το βράδυ της Τρίτης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα alithia.gr.

Σήμερα συγκλήθηκε σύσκεψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συνεταιρισμών των Νοτιοχώρων στο Πυργί, μετά την πρώτη πρωϊνή αποτίμηση της ζημιάς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα χωριά η ζημιά είναι τεράστια. Παρά το γεγονός ότι σε κάποια χωριά οι παραγωγοί είχαν σηκώσει ήδη ένα μικρό ποσοστό από τις πίτες τις βάσεις των σχίνων, ακόμα και σ'αυτές τις περιπτώσεις κατάφεραν να γλιτώσουν ένα μικρό τμήμα της παραγωγής, μιας και η πίτα αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 20% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας μαστιχιού.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, τα επόμενα 24ωρα θα εκτιμηθεί από συνεργία του ΕΛΓΑ που βρίσκονται ήδη στο νησί το μέγεθος της ζημιάς, η οποία εκτός των συνεπειών που προκαλεί σε κάθε παραγωγή και στο συνεταιρισμό, προκαλεί προβληματισμό και για την υπό διάθεση ποσότητα που θα έχει, για να καλύψει την αγορά. Ο ίδιος σχολίασε, ότι εξετάζοντας ρεαλιστικά τα δεδομένα, η ζημιά είναι μεγάλη, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η παραγωγή στα καιρικά φαινόμενα.

Γι' αυτό το λόγο, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μια από τις υπό εξέταση παραμέτρους της έρευνας είναι η δυνατότητα καλύτερης πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων, ώστε ανάλογα να γίνεται πρώιμο ή μεταγενέστερο κέντημα των σχίνων.