Πως να ευαισθητοποιήσετε το παιδί σας σε σχέση με τις σπατάλες

Το ότι θα ξεστομίζατε τη φράση "υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν να φάνε", που σας έλεγε η μητέρα σας δεν το περιμένατε. Βλέποντας όμως τη συμπεριφορά του παιδιού σας, το οποίο δεν τρώει το φαγητό του ή πετάει μισοφαγωμένο το γλυκό στα σκουπίδια, δε μπορέσατε να κρατηθείτε! Θέλετε να μάθετε πώς να ευαισθητοποιήσετε το παιδί σας σε σχέση με τις σπατάλες;

Δώστε του το καλό παράδειγμα

Να αποφεύγετε να πετάτε μπροστά στο παιδί σας πράγματα. Εάν σας βλέπει να ανοίγετε το ψυγείο και τα ντουλάπια και να πετάτε ληγμένα τρόφιμα σίγουρα δε θα ενδιαφερθεί ποτέ για αυτό το θέμα.

Μιλήστε του

Επιλέξτε μια χαλαρή στιγμή κι εξηγήστε στο παιδί σας τους λόγους για τους οποίους σβήνετε το φως ή φυλάτε τα τρόφιμα που περίσσεψαν. Μπορείτε να του πείτε "η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν για να πληρώνουν το νοίκι, τα ρούχα και το φαγητό που είναι απαραίτητα. Προσπαθούμε όμως να κρατάμε κάποια χρήματα για να σου αγοράζουμε παιχνίδια, να πηγαίνουμε διακοπές και βόλτες στο λούνα παρκ. Αν κάνουμε σπατάλες δε θα μας μένουν χρήματα για να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν".

Αναζητήστε τις δικές σας ευθύνες

Αντί συνεχώς να του επαναλαμβάνετε πόσο κακομαθημένο είναι αναρωτηθείτε εάν ευθύνεστε εσείς για τη συμπεριφορά του προσφέροντάς του συνέχεια δώρα ή πηγαίνοντάς το όπου θέλει. Κάποιες φορές χρειάζεται να λέμε "όχι" στα παιδιά μας.