Σε 70.000 υπολογίζονται τα θύματα των καρτέλ στο Μεξικό από το 2006

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία έξι χρόνια στο Μεξικό λόγω του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Ενρίκε Πένια Νιέτο, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε την Τρίτη, στο ραδιοσταθμό MVS Radio, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας Χεσούς Μουρίγιο Καράμ δεν είναι άμεσα διαθέσιμος ένας πιο ακριβής απολογισμός, όμως αυτή είναι η εκτίμηση της νέας κυβέρνησης.

Εξήντα έως 80 νέα καρτέλ έχουν δημιουργηθεί κατά την ίδια περίοδο, τόνισε ο Μουρίγιο Καράμ και ανέφερε ότι καθώς τα τελευταία χρόνια, οι αρχές επικεντρώνονται στη διάλυση των ηγεσιών των καρτέλ χωρίς να επιτίθενται στις ρίζες των οργανώσεων αυτών, η δεύτερη γενιά ηγετών έγινε πιο βίαιη και το οργανωμένο έγκλημα επεκτάθηκε πέρα από τα ναρκωτικά σε απαγωγές και εκβιασμούς.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν, είχε καταστήσει τον αγώνα κατά των ισχυρών συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών του Μεξικού μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες, αναπτύσσοντας το στρατό.

Η κυβέρνηση Καλντερόν σταμάτησε την καταμέτρηση των θανάτων που σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα τον Σεπτέμβριο του 2011, και τότε τους είχε υπολογίσει σε 47.515.

Οι οργανώσεις πολιτών υπολογίζουν ότι δολοφονίες αυτές ανέρχονται από 60.000 έως 100.000.