Στο Μέγαρο Μαξίμου με “βαριά” ατζέντα Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης

Με βασικό θέμα την αναζήτηση συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο εξάμηνο, οι κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μία μέρα μετά την εκταμίευση της δόσης. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρίσκεται το θέμα της ρευστότητας, οι αποκρατικοποιήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη μείωση της ανεργίας, και το φορολογικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ζητήσουν να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ ενώ στην παρούσα φάση δεν φαίνεται πως θα τεθούν θέματα ανασχηματισμός και αλλαγής εκλογικού νόμου.

Αυτό που θα συζητηθεί είναι το πλάνο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο. Ο ανασχηματισμός είναι στα πλάνα του κ. Σαμαρά για μετά την Πρωτοχρονιά αλλά πλέον πολλοί υποστηρίζουν ότι λόγω της πίεσης που υπάρχει σε καθημερινή βάση από την τρόικα και των δράσεων που πρέπει να προχωρήσουν έως τον Μάρτιο μπορεί και να αναβληθεί.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλειδώσει σε επίπεδο κορυφής όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ενώ ταυτόχρονα ζητά καθαρή στήριξη προκειμένου να μην υπάρχουν παλινωδίες από υπουργούς που δεν ανήκουν στο κόμμα του για μέτρα που έχουν αποφασιστεί και περιέχονται στο μνημόνιο. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επιδιώκουν από την άλλη πλευρά να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και να εμπεδωθεί η αντίληψη πως σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι δυνατόν ορισμένοι υπουργοί να συμπεριφέρονται ως υπουργοί μονοκομματικής κυβέρνησης. Θέτουν ουσιαστικά ζήτημα ενημέρωσης και συναντίληψης για ορισμένα θέματα που "αγγίζουν και ευαίσθητες ιδεολογικές χορδές" των στελεχών και βουλευτών τους , όπως η ιθαγένεια των μεταναστών ή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.