“Εχθρός της επιχειρηματικότητας το υπουργείο Ανάπτυξης”

Σε υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα εξελίσσεται το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ισχυρίζεται -σε ανακοίνωσή της- η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που καταργεί την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1ης Ιανουαρίου του 2015.

"Μετά το βίαιο κούρεμα των αποθεματικών των επιμελητηρίων, τώρα έρχεται η χαριστική βολή της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης εσκεμμένα λησμονεί ότι τα επιμελητήρια προσφέρουν μια σειρά  ανταποδοτικών υπηρεσιών, κατά κύριο λόγο, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με το κόστος εγγραφής να ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 50 ευρώ. Επιπλέον τα επιμελητήρια χρηματοδοτούν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες. Την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίζει την κατάργηση των 50 ευρώ για την εγγραφή στα επιμελητήρια, έρχεται και επιβάλει χαράτσι 1.000 ευρώ, φόρο επιτηδεύματος", υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτήρισε "γονατογράφημα" του υπουργείου Ανάπτυξης τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια.