Κάστανα

Καρποί του αιωνόβιου, φυλλοβόλου δένδρου της καστανιάς, η οποία καλλιεργείται είτε για τους γευστικότατους καρπούς της, είτε για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία της.

Περιοχές, στις οποίες ευδοκιμεί στη χώρα μας, είναι η Μακεδονία, η Εύβοια, η Θεσσαλία, αλλά και σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ηπείρου.

Ο καρπός καλύπτεται από ένα ξυλώδες περίβλημα, που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν ωριμάσει.
Το μέγεθος των καρπών εξαρτάται από την υγρασία, αλλά και από το έδαφος, στο οποίο μεγαλώνει το δέντρο.

Αποτελούνται απο 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ωμά, ψημένα στα κάρβουνα, βρασμένα, όμως η αμυλούχα φύση τους επιτρέπει να μαγειρευτούν και μαζί με κρέατα και κυνήγια, να παρασκευαστούν πουρέ, αλλά και γλυκά του κουταλιού.
Αποτελεί μια από τις βασικές γαρνιτούρες, αλλά και σύνηθες συστατικό για γεμίσεις, σε παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές.

Σε χώρες της Ασίας, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας, χρησιμοποιείται ευρέως και το καστανάλευρο με ωραίο ξανθό χρώμα και γλυκιά γεύση, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε σε καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα.