Aisha Mohammadzai, 2010

Tο ακρωτηριασμένο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας από το Αφγανιστάν στο εξώφυλλο του περιοδικού TIMES σοκάρει τον πλανήτη. Πρόκειται για την Aisha, η οποία σε ηλικία 12 χρόνων δόθηκε από τον πατέρα της σε έναν Ταλιμπάν προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος του. Δύο χρόνια μετά παντρεύτηκαν και ξεκίνησε ο εφιάλτης…Καθημερινά τη βασάνιζε ενώ την ανάγκαζε να κοιμάται στο στάβλο με τα ζώα. Σε ηλικία 18 χρόνων αποφάσισε να δραπετεύσει αλλά μάταια…Συνελήφθη από την αστυνομία και επέστρεψε στα βάναυσα χέρια του συζύγου της. Εκείνος για να την τιμωρήσει της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά και την άφησε να πεθάνει.

"Όταν μου έκοψε τη μύτη λυποθύμησα. Όταν ξύπνησα κατά τη διάρκεια της νύχτας ένιωσα να τρέχει κρύο νερό στο πρόσωπό μου. Ανοιξα τα μάτια μου και δε μπορούσα να δω, ήμουν μεσα στα αίματα…".

Η Aisha βρέθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος τη μετέφερε σε αμερικανικό νοσοκομείο της περιοχής. Η τραγική ιστορία της παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 στο site Daily Beast. Η ανθρωπιστική οργάνωση "Grossman Burn Foundation" προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την Aisha καλύπτοντας μεταξύ άλλων τα έξοδα της επέμβασης για την αποκατάσταση του προσώπου της και της έβγαλε visa για να πάει στην Αμερική. Ωστόσο η επέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε διότι η Aisha δεν ήταν έτοιμη ψυχολογικά. Το 2011 της προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο και βρήκε καταφύγιο στην οργάνωση "Women For Afghan Women" στη Νέα Υόρκη. Η ψυχολογική της κατάσταση ολοένα και χειροτέρευε με αποκορύφωμα ένα ξέσπασμά της όπου έπεσε κάτω, χτυπούσε το κεφάλι της με μανία στο πάτωμα και δάγκωνε τα δάχτυλα της.

Σήμερα, της έχουν τοποθετήσει μία πρόσθετη μύτη και απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή δίπλα στο Mati Asla, τη Jami Rasouli Arsala και την κόρη τους στο Maryland. Το όνειρο της 23χρονης είναι να γίνει αστυνομικός.