Λουκέτο στον αρχαιότερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ισπανίας -δίδυμο “αδελφάκι” του ιαπωνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα- έβαλε το ισπανικό... χαράτσι. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, λόγω του νέου φόρου για την ενέργεια η λειτουργία του είχε καταστεί ασύμφορη .
Το ηλικίας 41 ετών πυρηνικό εργοστάσιο της Σάντα Μαρία ντε Γαρόνα, κοντά στην πόλη Μπούργος, αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Το ουράνιο που έχει απομείνει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου θα αφαιρεθεί από τον αντιδραστήρα του και θα αποθηκευθεί στην δεξαμενή βαρέως ύδατος στις εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφαλείας της Ισπανίας.
Η λειτουργία του εργοστασίου, που είναι το μικρότερο από τους οκτώ πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, δεν επρόκειτο να είναι επικερδής μετά την θέσπιση του νέου φόρου για την ενέργεια, που από τις αρχές του ερχομένου έτους θα κόστιζε 153 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Nuclenor.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Γαρόνα παράγει μόλις το 1% του ενεργειακού δυναμικού της Ισπανίας, το 20% του οποίου καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούσαν εδώ και χρόνια το κλείσιμο του εργοστασίου στη Γαρόνα, παρόμοιας κατασκευής με το εργοστάσιο της Φουκουσίμα--που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία, τον Μάρτιο του 2011. Ο χρόνος λειτουργίας του έληγε το 2011, όμως η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, είχε επεκτείνει την περίοδο αυτή έως τον Ιούλιο του 2013, παρά την υπόσχεσή της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς.
Η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση επιθυμούσε να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του, ως το 2019.