Ποιοτικό και με τη βούλα έγινε το μανταρίνι Χίου, το οποίο καταχωρήθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό Μητρώο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Ονομασίας Προέλευσης.
Το χιώτικο προϊόν, το οποίο ανήκει στην ποικιλία Citrus deliciose tenore παρουσιάζει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Εχει σάρκα τρυφερή και γευστική ενώ ξεχωρίζει για το έντονο άρωμά του. Μάλιστα παρουσιάζεται ως μία από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο.
Εξαιτίας της παραγωγής του συγκεκριμένου μανταρινιού, το νησί έχει γίνει γνωστό εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και ως μυροβόλος Χίος.
Η κατοχύρωση της ονομασίας δίνει τη δυνατότητα, αφενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές και αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.
Το μανταρίνι Χίου παράγεται στη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, ενώ είναι μαζί με τη μαστίχα ένα από τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και της ταυτότητας του νησιού.
Μαζί με το μανταρίνι στο μητρώο καταχωρήθηκαν επίσης το ιταλικό αλάτι Sale Marino di Trapani ως ΠΓΕ, το ισπανικό τυρί Queso Camerano ως ΠΟΠ και ο βρετανικός σολομός Scottish Wild Salmon ως ΠΓΕ, ενώ τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα έφτασαν τα 97.