Για οικονομία και οργανωμένο έγκλημα συζήτησαν Σαμαράς-Μπορίσοφ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην οποία συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα οικονομικά και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

“Η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι πολυεπίπεδη, βασίζεται και παράλληλα εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Εκτείνεται σε όλο το φάσμα και πρόκειται για μία συνεργασία στρατηγική”, ανέφερε ο κ. Σαμαράς σε κοινές δηλώσεις του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.

Τόνισε ακόμα ότι “δώσαμε έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην παράνομη μετανάστευση, στη διαχείριση των υδάτων”, ενώ επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι η Βουλγαρία πρέπει να ενταχθεί στη Συνθήκη του Σένγκεν, καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Ακόμα, οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεργαστούν πιο στενά στον οικονομικό, τουριστικό και διπλωματικό τομέα, ενώ ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τη Σόφια.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπορίσοφ παρατήρησε: “Είμαι πεπεισμένος ότι ο άξονας Στρυμώνα που θα συνδέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια στο Δούναβη και τη γραμμή Σόφια – Μπέλγκραντ και επίσης με τα λιμάνια που έχουμε στη Μαύρη Θάλασσα και βεβαίως και τον άξονα που πάει για Τουρκία. Οι σταθμοί καθαρισμού είναι πολύ σημαντικοί, τους οποίους κατασκευάσαμε για να καθαρίζουν τα ύδατα τα οποία περνούν και σε γειτονικές χώρες”.

Μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών υπογράφηκε μία σειρά από συμφωνίες:

- Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών για την ανταλλαγή διπλωματικών υπαλλήλων.
- Πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού.
- Κοινή δήλωση για τον τουρισμό.
- Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας.
- Συμφωνία στον τομέα τεχνολογιών και πληροφορικής.
- Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προιόντων.