Προσφέρετε στο παιδί σας το Χριστουγεννιάτικο κλίμα που έχει ανάγκη

Η ψυχολογία των περισσοτέρων είναι σίγουρα επηρεασμένη από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Ωστόσο, αυτές τις γιορτινές ημέρες οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας να βάλουμε τα προβλήματα στην άκρη, να δούμε τη ζωή μας με αισιοδοξία, να κάνουμε τον απολογισμό μας με σκοπό να θέσουμε καινούργιους στόχους για τη νέα χρονιά και να αφεθούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων που περιέχει αγάπη, χαρά και ευτυχία.

Η ψυχολόγος -παιδοψυχολόγος κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μας καθοδηγηθεί για τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε απέναντι στην οικογένειά μας ώστε να μοιραστούμε μαζί τους ευτυχισμένες στιγμές.

Βάλτε τα προβλήματα στην άκρη και περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

Τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται πραγματικά σε κρίση ωστόσο τα παιδιά περιμένουν...Περιμένουν να αισθανθούν χαρούμενα, να φορέσουν τα γιορτινά τους, να περάσουν όμορφες και ξένοιαστες στιγμές μαζί με τους γονείς τους. Ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, οφείλετε να προσφέρετε στο παιδί σας ένα χαρούμενο κλίμα έστω για αυτές τις ημέρες των εορτών. Προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας, επιδιώξτε την καλύτερη επικοινωνία μαζί του και φροντίστε να περάσετε αρκετό χρόνο μαζί του.

Σωστή οργάνωση

Εάν πρόκειται να καλέσετε φίλους και συγγενείς στο σπίτι σας προσέξτε να μη μεταφέρετε το άγχος και την ανησυχία σας για τη διοργάνωση του τραπεζιού στα παιδιά σας. Πολλές φορές οι ημέρες των γιορτών αντί να είναι ημέρες χαράς, είναι ημέρες εκνευρισμού και έντασης διότι εμείς έχουμε πολλές προσδοκίες, τρέχουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και η έντασή μας μεταφέρεται στο σπίτι σαν μεταδοτική ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, απορροφημένες στη διαδικασία της προετοιμασίας παραβλέπουμε τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας και δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί τους. Η σωστή οργάνωση και οι ρεαλιστικές προσδοκίες λοιπόν θα βοηθήσουν να τιθασεύσετε το άγχος σας. Δικαιούστε να περάσετε όλοι καλά.

Μη φοβάστε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε

Για πολλές οικογένειες ο απολογισμός της περσινής χρονιάς ενδεχομένως να είναι αρνητικός. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε σαν μια ευκαιρία να επανεξετάσετε τους στόχους σας, να τους προσαρμόσετε στην παρούσα κατάσταση και να θέσετε νέους. Να έχετε υπ' όψιν σας ότι η συνοχή των γονιών και η σχέση με τα παιδιά είναι καθοριστικής σημασίας και αποτελεί πηγή στήριξής μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Είναι κάτι που οφείλουμε να το πιστέψουμε και το περάσουμε στα παιδιά μας.