Εικόνα διάλυσης στο χώρο της Υγείας

Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά στον τομέα της Υγείας. Tα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη 17-18 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους της περασμένης εβδομάδας.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να μην απελευθερωθεί το ωράριο των φαρμακείων και να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αναστολή χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, τα συμβεβλημένα εργαστήρια σκέφτονται να προχωρήσουν σε διακοπή της εξυπηρέτησης συνταγών και ιατρικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ βάσει της σύμβασής τους, καθώς το ταμείο τους οφείλει χρήματα. Έχουν κυρήξει συνεπώς επίσχεση παροχής υπηρεσιών επ' αόριστον.

Κινητοποιήσεις αρχίζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά που κλείνουν σήμερα και αύριο τα ταμεία των νοσοκομείων, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους, την κατάργηση, όπως αναφέρουν, "κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης και την ένταξη του ταμείου τους ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ".

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά ΕΙΝΑΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θσ συμμετάσχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Επίσης, τη Δευτέρα κλείνουν τα ταμεία των νοσοκομείων και για την Τρίτη, την οποία ο κλάδος αποκαλεί "Ημέρα νοσοκομείου", προγραμματίζονται συζητήσεις για την Υγεία με τοπικούς φορείς, δήμους, σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.

Η Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου είναι "αφιερωμένη" στους νέους γιατρούς, με αποχή ειδικευόμενων από το πρωινό ωράριο και εκδηλώσεις - συζητήσεις για την ανεργία των νέων γιατρών.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.