“Παραμένουμε αδιαπραγμάτευτοι στην ακύρωση των μνημονίων”

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει χαρακτηριστεί “ψυχή” και “συνείδηση” του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που ο αντιπολιτευτικός λόγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έχει γίνει ποιο ήπιος σε ότι αφορά το μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος, του οποίου είναι επικεφαλής, επιμένει στην ακύρωση των μνημονίων. Το Αριστερό Ρεύμα μάλιστα, κατέγραψε στη Συνδιάσκεψη περισσότερο από 25% απέναντι στις συγκροτημένες τάσεις της ηγεσίας.

Έχει διατηρήσει τη δυναμική του παρά τις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχεται. Απορρίπτει την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, όπως συζητούν ήδη αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Κυριακάτικο Πρώτο Θέμα, ενώ βρίσκει “προβλήματα συγκλίσεων” με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όπως λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διάλογο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για πολλούς αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Αλέξη Τσίπρα, όμως ο ίδιος προβλέπει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ριζοσπαστικός “δεν θα έχει μέλλον”.

“Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του ΣΥΝ είναι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους ή του συντριπτικού μέρους του και η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος. Αυτές οι προτεραιότητές μας δεν βρίσκονται υπό την αίρεση των πιστωτών και των διευθυντηρίων της Ευρωζώνης” αναφέρει στην εφημερίδα και προσθέτει: “Αυτές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα, σε όρια και οριοθετήσεις τρίτων. Κάποτε αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία, όχι για να απομονωθεί, αλλά για να θέσει πάνω απ’όλα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτό θα πρέπει να πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των προγραμματικών του δεσμεύσεων”.

Ερωτηθείς για το πόσο πιθανή είναι μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: “Η προσπάθειά μας είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα στηρίζεται στη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και φυσικά σε ένα μεγάλο, ενωτικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίζονται σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και μετασχηματισμών στην οικονομία και την κοινωνία. Η εναντίωση στο μνημόνιο είναι βασική προϋπόθεση. Από μόνη της όμως δεν συνιστά συνεκτικό πρόγραμμα, ούτε υποδεικνύει κατεύθυνση στην πορεία της χώρας. Το ερώτημα “μετά το μνημόνιο τι;” είναι αμείλικτο, και εδώ τα προβλήματα συγκλίσεων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι σοβαρά”.

Όσο για το αν με τη “συμπόρευση αριστερών δυνάμεων” εννοεί και τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε: “Θεωρώ ότι η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά για την εφαρμογή μιας ακραίας και άγριας μνημονιακής επιλογής την τοποθετεί στην άλλη όχθη και δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας μαζί της”.

Για το αν ανησυχεί για μια πιθανή “πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: “Όσο μια πολιτική δύναμη μεγαλώνει και προσεγγίζει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες τόσο ο κίνδυνος αναδιπλώσεων και ενσωμάτωσης στο σύστημα καιροφυλακτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να σαγηνευτεί και να παγιδευτεί από τις δυνάμεις του συστήματος, και δε θα το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν ούτε θα γίνει ΠΑΣΟΚ, είτε παλιό είτε νέο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός ή δε θα έχει μέλλον”.