Στουρνάρας: Συμβιβασμός ή φυλακή για τους φοροφυγάδες

Με φυλάκιση απειλεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όποιους φοροδιαφεύγουν, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “ο κάθε φοροφυγάς με περιουσία θα έχει την τύχη που του αξίζει”, προαναγγέλοντας τις διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου για πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη διαφυγόντων εσόδων, τα οποία θα γεμίσουν τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία.

Όπως προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, θα δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία ενός υγειούς τραπεζικού συστήματος, σε συνδιασμό με το άνοιγμα της στρόφιγγας για χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Στουρνάρας εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, θα σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηναιαία βάση ή μήνα με το μήνα.

Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ένα από τα βασικά κεφάλαια, τα οποία απασχολούν το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, αναφέρει ότι πρόκειται να γίνουν άμεσα, ενώ στόχος είναι η ταχεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που θα βοηθήσουν στην επανεκίνηση των μεγάλων δημοσίων έργων και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Μέσα στους στόχους της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, είναι και η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, το οποίο θα αποτινάξει σταδιακά όλες τις στρεβλώσεις των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ως τρόπο για την επίτευξή του, ο κύριος Στουρνάρας προτάσσει την στοχευμένη επιδοματική πολιτική προς όσους το έχουν ανάγκη.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο μετά την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, τονίζει ότι δεν αρκεί από μόνη της για τη βελτίωση του κλίματος, αλλά χρειάζεται και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων αρχής γενομένης από φέτος.