Μέρκελ: Έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη περίοδο

Επιφυλακτική ως προς το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Αν και χαιρέτισε τις συμφωνίες, που επετεύχθησαν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι “επιτύχαμε αρκετά, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μια περίοδο πολύ δύσκολη”.

Η καγκελάριος εξήγησε: “Ένας λόγος, για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου, είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε, είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη”. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ευρωζώνη δε θα δει τα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις.

Εκτίμησε εξάλλου πως δεν είναι εφικτό να διορθωθούν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα και η “πολύ χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία” στην Ευρώπη, και γι'αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις προσπάθειές τους για μεταρρύθμιση.

Υπογράμμισε ακόμα ότι, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ερχόμενο έτος “θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες, και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν".

Κλείνοντας, η κ. Μέρκελ απέκλεισε για μία ακόμα φορά ένα κούρεμα χρέους, καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων. “Έγιναν πολλές συζητήσεις για ένα μεγάλο βήμα, είτε πρόκειται για ένα κούρεμα χρέους, για ευρωομόλογα ή για κάποιο άλλο μέτρο που θα τα λύσει όλα. Δεν θα συμβεί αυτό", κατέληξε η καγκελάριος.