Στο επίκεντρο η τραπεζική εποπτεία για τους ηγέτες των 27

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, επισφραγίζει τη συμφωνία του Ecofin για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και διερευνά τρόπους, με τους οποίους θα επέλθει προοπτικά η πλήρης ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - καθώς και θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα εποπτείας των τραπεζών, όπως ζητούσε η Γαλλία και οι σύμμαχες χώρες, θα διαδραματίζει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως πέρασε η θέση της Γερμανίας ώστε η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ την Άνοιξη του 2014, παρότι η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου προέβλεπε να τεθεί σε ισχύ από το 2013.

Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα για ανακεφαλαιοποίηση κάποιων τραπεζών και μέσα στο 2013, αλλά θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του μηχανισμού στήριξης, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι χρειάζεται έγκριση και από την γερμανική Βουλή.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει άμεσα 150 με 200 τράπεζες, με τη δυνατότητα όμως να ελέγχει και τα 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. Η θέση της Γερμανίαw ήταν η εποπτεία μόνο των μεγάλων χωρών, δεδομένου ότι η χώρα έχει πολλές μικρές τοπικές τράπεζες που χρηματοδοτούν συνεχώς τις επιχειρήσεις. Η Γαλλία, από την άλλη, ζητούσε την εποπτεία και των 6.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης.

Αγκάθι βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι η τραπεζική εποπτεία δε θα ισχύσει και για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δε θα συμμετάσχουν η Βρετανία, η Τσεχία και η Σουηδία.