ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από υποψήφια ΥΠΕΞ η Σούζαν Ράις

Την υποψηφιότητά της για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ απέσυρε την Πέμπτη η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, κρίνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια μακρά και δαπανηρή διαμάχη στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της.

Η Ράις είχε γίνει δέκτης πολλών επικρίσεων, ειδικά από τους Ρεπουμπλικανούς, μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, τον Σεπτέμβριο.

Είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου πως η επίθεση αυτή δεν ήταν "αναγκαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια", αλλά περισσότερο το αποτέλεσμα "μιας αυθόρμητης διαδήλωσης που εκτροχιάστηκε".

Ωστόσο η αποκάλυψη από τον Πετρέους ότι από πολύ νωρίς γνώριζε πως πίσω από την επίθεση κρύβονταν άτομα με δεσμούς με την Αλ Κάιντα, δημιούργησε κύμα αντιδράσεων και ομάδα 100 βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να μην διορίσει τη Ράις υπουργό Εξωτερικών -  τονίζοντας πως παραπλάνησε τους Αμερικανούς στην υπόθεση της επίθεσης στη Βεγγάζη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αποδέχτηκε την απόφασή της, εκφράζοντας τη λύπη του για τις "άδικες" επιθέσεις που δέχτηκε η Ράις και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα παραμείνει επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.