Ρεκόρ θανάτωσης ρινόκερων στη Νότιο Αφρική το 2012

Θύμα λαθροθηρίας πέφτουν όλο και περισσότεροι ρινόκεροι στη Νότιο Αφρική όπου μέχρι στιγμή το 2012 ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν για τα κέρατά τους ανέρχεται σε 618, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 448 που είχαν θανατωθεί την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό παρά την ενισχυμένη ασφάλεια και μια σειρά στρατηγικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φρικτή αυτή πρακτική, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά του το National Geographic.

Επιστήμονες ανησυχούν ότι αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η θανάτωση του είδους, που κινδυνεύει με εξαφάνιση οι ρινόκεροι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Το χειρότερο χτύπημα έγινε στο Εθνικό Πάρκο Kruger, σήμα κατατεθέν για τη Ν. Αφρική, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για περίπου 12.000 ρινόκερους. Το ότι έχασε 381 ρινόκερους τη χρονιά αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τα κέρατα ρινόκερου είναι ιδιαίτερα ακριβά στην νοτιοανατολική Ασία, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως σε φάρμακα και έχουν πλέον μεγαλύτερη εμπορική αξία και από το χρυσό με την τιμή του κιλού να αγγίζει τις 50.000 ευρώ.