Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα λόγω Μπράνσον – 4% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα λόγω Μπράνσον – 4% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου

Από τις αρχές του έτους οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού υπολογίζονται σε 40%

Μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημερών, η λίρα αποδυναμώνεται και πάλι. Η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να απορρίψει το νέο αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα οδήγησε σήμερα τους επενδυτές σε πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος στη σκιά και των νέων απειλών που εξαπέλυσαν χθες το βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες για επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως ο Άντριου Μπράνσον είχε ασκήσει έφεση για να αφεθεί ελεύθερος, καθώς από τα τέλη Ιουλίου βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Η υπόθεσή του εκδικάστηκε σήμερα και το δικαστήριο απεφάνθη πως το αίτημά του δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Η απόφαση ρίχνει ουσιαστικά «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας και οδηγεί την τουρκική λίρα σε νέα χαμηλά, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τουρκική οικονομία η κλιμάκωση της διένεξης.

Σήμερα η λίρα έχασε 4% έναντι του δολαρίου, ενώ από τις αρχές του έτους οι απώλειές της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνουν στο 40%.

Στις 21.00 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία δολαρίου – τουρκικής λίρας διαμορφώθηκε σε 6,0450 λίρες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έφθασαν έως και το 7%.