Σπίτι θωρακισμένο κατά της απώλειας ενέργειας

Ακόμη και αν λειτουργεί το καλοριφέρ σε ένα σπίτι -πράγμα καθόλου δεδομένο βέβαια στις μέρες μας- η ζέστη που παράγεται μπορεί να σπαταλάται σε τέτοιο βαθμό που και το σπίτι να παραμένει κρύο και ο λογαριασμός του ρεύματος και των καυσίμων να είναι... καυτός.

Η λύση σε αυτό; Μόνωση!

Διαβάστε λοιπόν 6 τρόπους για να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι σας.

  • Ψευδοροφή

Η μόνωση του ταβανιού με ψευδοροφή θα μειώσει της απώλειες θερμότητας, καθιστώντας τη θέρμανση του σπιτιού σας ευκολότερη, ταχύτερη και φθηνότερη.

  • Μόνωση τοίχων

Το κόστος βέβαια είναι σχετικά υψηλό για τα παλαιότερα σπίτια αφού απαιτεί ριζικές εργασίες ανακαίνισης σε συμπαγείς πέτρινους τοίχους. Για νεότερες κατασκευές με τοίχους από τούβλα όμως το κόστος μειώνεται σημαντικά.

  • Διπλά τζάμια

Τα διπλά τζάμια περιορίζουν δραστικά όχι μόνο τα επίπεδα εξωτερικών ήχων, αλλά και τις απώλειες θερμότητας στο σπίτι. Για αποτελεσματικότερη θέρμανση του σπιτιού κυκλοφορούν τριπλά τζάμια, τζάμια με αργό και ενεργειακά τζάμια.

Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχουν μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που διέρχεται μέσα από το τζάμι.

  • Αντικατάσταση ή επισκευή της κεντρικής θέρμανσης

Σίγουρα η πλήρης αντικατάσταση είναι οικονομικά... δυσβάσταχτη. Όμως το σέρβις σε ετήσια βάση στο υπάρχον είναι απαραίτητο. Βάλτε θερμοστατικές βαλβίδες στα καλοριφέρ ώστε να αποκτήσετε αυτονομία θέρμανσης σε κάθε ξεχωριστό σώμα/δωμάτιο.

  • Σύστημα σκίασης/τέντες

Η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης στα ηλιόλουστα παράθυρα κατά τους θερινούς μήνες περιορίζει τη θερμότητα στον εσωτερικό χώρο και μειώνει το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών.

  • Καινούργια γκαραζόπορτα

Σε αντίθεση με τις παλιές συμβατικές γκαραζόπορτες, οι νέας τεχνολογίας έχουν στο εσωτερικό τους έναν ειδικό αφρό υψηλής θερμομονωτικής απόδοσης που εμποδίζει τις απώλειες θερμότητας και συμβάλλει ώστε το σπίτι σας να μένει ζεστό.

Διαβάστε κάποιες οικονομικότερες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.