Το Smart elecrtic drive στη γραμμή παραγωγής

Με τη συναρμολόγηση του νέου Smart elecrtic drive στο εργοστάσιο του Αμπάχ στη Γαλλία, ξεκινά η πρώτη ευρεία παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Είναι, μάλιστα, πλήρως ενταγμένη στην ίδια γραμμή παραγωγής των "συμβατικών" μοντέλων, γεγονός που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργοστασίου, Dr. Joachim Betker, επιτεύχθηκε χάρη στη σχεδίαση του Smart, η οποία εξαρχής είχε γίνει με γνώμονα την ενσωμάτωση διαφορετικών διατάξεων κινητήριων συνόλων.

Το Smert electric drive κατασκευάζεται σε εκδόσεις κουπέ και κάμπριο και χάρη στον ηλεκτροκινητήρα 55kW (75 ίππων) επιταχύνει από 0-60 χλμ/ώρα σε 4,8 δλ. και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 125 χλμ./ώρα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 17,6 kWh προσφέρει αυτονομία 145 χλμ. με μηδενική εκπομπή ρύπων. Για την εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος η Mercedes συνεργάστηκε με τη Bosch και την Evonik, γεγονός που καθιστά το Smart το πρώτο πραγματικά ευρωπαϊκό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το Smart electric drive πωλείται στη Γερμανία στην τιμή των 23.680 ευρώ στην έκδοση Coupe και 26.770 ευρώ στην έκδοση Cabrio. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα sale&care, στο πλαίσιο του οποίου ο αγοραστής μπορεί να αποκτήσει το ηλεκτροκίνητο Smart σε μια ελκυστική τιμή και να νοικιάζει την μπαταρία έναντι μηνιαίας συνδρομής. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές για Coupe και Carbio διαμορφώνονται σε 18.910 και 22.000 ευρώ αντίστοιχα, με το κόστος της μπαταρίας να ανέρχεται στο ποσό των 65 ευρώ μηνιαίως.