Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Β. Κορέα

Την εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη η Βόρειος Κορέα, παρότι μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει αναβολή του σχεδίου αυτού, καταδίκασε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά την έκτακτη συνεδρίασή του, ο Μαροκινός πρεσβευτής Μοχάμεντ Λουλίσκι, που προεδρεύει αυτόν τον μήνα στο όργανο του ΟΗΕ, δήλωσε πως “τα μέλη του ΣΑ καταδικάζουν την εκτόξευση αυτή, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874 του Συμβουλίου” και τόνισε πως το όργανο προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές για να δοθεί μία αρμόζουσα απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ.

“Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την κατάλληλη απάντηση”, πρόσθεσε ο ίδιος μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του σώματος.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις πλειοδότησε λέγοντας πως η πράξη της Βορείου Κορέας πρέπει να τύχει μίας αρμόζουσας “απάντησης”.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για την εκτόξευση του πυραύλου, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεργασθεί με τους διεθνείς εταίρους της για να περιθωριοποιήσουν περαιτέρω και να τιμωρήσουν τη Βόρειο Κορέα.

“Ο πρόεδρος ανησυχεί για τη συμπεριφορά της Βορείου Κορέας. Αυτή έχει επιλέξει να μην συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις και φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες γι' αυτό”, ανέφερε ο Κάρνεϊ.