Κύπρος: Παραμένει το αδιέξοδο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα οι συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ποσό που θα χρειαστεί για αυτόν τον σκοπό, με την κυπριακή πλευρά να προσβλέπει σε απόφαση σε πολιτικό επίπεδο επικαλούμενη την κοινοτική αλληλεγγύη, αν παραμείνει το αδιέξοδο.

Πηγές που είναι ενήμερες για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να συνεχιστούν αυτές μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην Βρυξέλλες την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κοινό αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου διευκρίνισε πάντως ότι η αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία δεν οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των δέκα μελών της συντονιστικής επιτροπής που μελετά την έκθεση της PIMCO για τις τράπεζες, αλλά σε διαφορετικές απόψεις ως προς τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η εταιρεία, για την οποία αναμένονταν σήμερα πρόσθετες διευκρινίσεις. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν τελικά υπάρξει συμφωνία, το ποσό που θα καθορισθεί αναμένεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπτωση αδυναμίας καθορισμού κάποιου ποσού, η σύνοδος του Eurogroup θα λάβει υπόψη, κατά την εξέταση του κυπριακού μνημονίου, το ενδιάμεσο ποσό ανακεφαλαιοποίησης που αναφέρεται στο μνημόνιο, δηλαδή όχι πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν όψει της πιθανότητας αυτής η κυπριακή πολιτική διαπραγματευτική ομάδα που συνήλθε σήμερα υπό τον πρόεδρο Χριστόφια καθόρισε τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Κύπρος στο Eurogroup, το οποίο όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, δεν αναμένεται να πάρει απόφαση για την Κύπρο.

Οι πληροφορίες αυτές συνάδουν με τη δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες ότι τα τελικά συμπεράσματα από το διαγνωστικό έλεγχο του οίκου PIMCO για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Κυπριακών τραπεζών θα είναι έτοιμα στα μέσα Ιανουαρίου και θα ληφθούν υπόψη για τη λήψη απόφασης για την Κύπρο, πιθανόν στη σύνοδο που αναμένεται να συνέλθει στις 21 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση αποτυχίας των τεχνοκρατών να καταλήξουν στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, η Κύπρος θα ζητήσει να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο και θα επικαλεσθεί την κοινοτική αλληλεγγύη.