Στις δημοκρατίες ο οδηγός της αλλαγής τυπικά είναι οι εκλογές, στα αυτοκρατικά (απολυταρχικά) πολιτεύματα τυπικά είναι η βιολογία. Συχνά λέγεται πως οι ηγέτες τυραννικών καθεστώτων είναι λιγότερο μορφωμένοι.
Το γεγονός είναι πώς το επίπεδο εκπαίδευσης των ηγετών έχει αναγνωριστεί ως θετικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη.
Το visual.ly παρουσιάζει μια λίστα (αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετική διαδραστική εφαρμογή) με περίπου 700 ηγέτες παγκοσμίως, που έμειναν περισσότερο στην εξουσία από το 1950 και μετά - αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν οι αρχηγοί των κρατών.
Όσον αφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης των ηγετών η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα της οποίας όλοι οι ηγέτες διέθεταν μεταπτυχιακούς τίτλους. Ο Καναδάς και η Γαλλία έχουν το υψηλότερο ποσοστό με ηγέτες που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και η Ελβετία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προέδρων με αντίστοιχες σπουδές, 21 σε σύνολο 42. Ακολουθεί το Βέλγιο με 12 σε σύνολο 16.
Υψηλή εκπαίδευση είχαν και οι ηγέτες της Χιλής με εκείνους που είχαν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές να αποτελούν ποσοστό 80%.
Στη Γερμανία 5 στους 8 ηγέτες έχουν επίπεδο εκπαίδευσης τουλάχιστον κολλεγίου ενώ στην Τουρκία μόλις 6 εκ των 19 ηγετών έχουν επίπεδο μεταπτυχιακού.
Αρκετά μορφωμένοι οι Αυστριακοί ηγέτες σε ποσοστό 70% να έχουν ανώτατη εκπαίδευση.
Όσο για την Ελλάδα το 40% ήτοι 6 στους 15 ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές.
Δραματική είναι η κατάσταση σε χώρες όπως η Υεμένη και η Σαουδική Αραβία όπου οι ηγέτες δεν έχουν καν τελειώσει το γυμνάσιο αλλά και στο Μπαχρέιν όπου μόνο ένας στους τρεις έχει αποφοιτήσει από σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μακροβιότητα στην εξουσία
Μιλώντας για μακρά παραμονή στην εξουσία ο μακροβιότερος ηγέτης δεν είναι άλλος από τον Κουβανό Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι της χώρας από το 1956 έως και το 2006, οπότε παρέδωσε τα σκήπτρα στον αδελφό του, Ραούλ.
Ακολουθεί ο Hussein Ibn Talal στην Ιορδανία που παρέμεινε στην εξουσία για 47 χρόνια, το διάστημα 1952-1999.
Σχεδόν πέντε δεκαετίες στην εξουσία πέρασε και ο Kim Il-sung στη Βόρεια Κορέα, από το1948 έως το 1994.
Ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες ήταν και ο Φράνκο της Ισπανίας ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία από το 1936 έως το 1976. Η Ισπανία απέκτησε συνταγματική μοναρχία μετά το θάνατο του αυταρχικού δικτάτορα.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται και ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι που εξουσίασε τη χώρα από το 1969 έως και το 2011, οπότε ξεσηκώθηκε εναντίον του ο λαός και τελικά τον σκότωσαν, αφού αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει την εξουσία.
Δείτε εδώ τον πίνακα με τα συνολικά στοιχεία