Εκτρέφουν όρνια για να κατασπαράζουν νεκρούς

Ένα μακάβριο -για το δικό μας πολιτισμό βεβαίως- πλην “πράσινο” έθιμο αναβιώνει στη Βομβάη της Ινδίας. Δυο νέα πτηνοτροφεία κατασκευάζονται στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας προκειμένου να εκτρέφονται όρνια τα οποία θα εξαφανίζουν τις σορούς νεκρών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους New York Times, για την αναβίωση του -μακάβριου για πολλούς- εθίμου απαιτήθηκαν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της κοινότητας Παρσί και της κυβέρνησης της Ινδίας.

Οι Παρσί εφαρμόζουν το έθιμο αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι σοροί των νεκρών τοποθετούνται στους επονομαζόμενους Πύργους της Σιωπής για να φαγωθούν από τα όρνια. Οι πέτρινοι πύργοι των Παρσί, οι Πύργοι της Σιωπής, χωρίζονται σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους: ο εξωτερικός για νεκρούς άνδρες, ο μεσαίος για γυναίκες και ο εσώτερος για παιδιά.

Πίσω από το ανατριχιαστικό αυτό έθιμο, κρύβεται η μέριμνα της ινδικής αυτής φυλής για την προστασία των πρωταρχικών στοιχείων της φύσης -αέρας, γη, φωτιά και νερό- από το σώμα του νεκρού όταν αυτό θάβεται ή αποτεφρώνεται. Όσο και αν στη δική μας κουλτούρα φαίνεται ιδιαίτερα ανατριχιαστικό, οι “αποδομητές” αυτοί, δηλαδή οι οργανισμοί που τρέφονται από νεκρούς οργανισμούς – και στην κατηγορία αυτοί ανήκουν τα όρνια, οι ύαινες, πολλά σκουλήκια αλλά και τα μανιτάρια και άλλοι μύκητες- είναι το “όπλο” εκείνο που διαθέτει η φύση για να προστατέψει τόσο τα νερά και τα εδάφη, όσο και τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς από τις μολύνσεις και τις ασθένειες που θα προκαλούσαν νεκροί οργανισμοί οι οποίοι θα αποσυντίθεντο μετά το θάνατό τους.

Η ινδική κυβέρνηση θα παράσχει τον αρχικό πληθυσμό πτηνών για το σκοπό, ενώ το κόστος κατασκευής των πτηνοτροφείων και διατήρησης των όρνεων υπολογίζεται σε 5 εκατ. δολάρια σε βάθος δεκαπενταετίας. Τόσο η ινδική κυβέρνηση, όσο και οι Παρσί ευελπιστούν ότι το έθιμο θα συμβάλλει στη διατήρηση και την προστασία δυο ειδών όρνεων που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Ο πληθυσμός των όρνεων στην Ινδία έχει υποστεί δραματικές μειώσεις της τάξης του 97%-99% εξαιτίας της ουσίας δικλοφενάκης που χορηγείται στα κτηνοτροφικά ζώα προκειμένου να απαλυνθούν οι πόνοι στους συνδέσμους και να μπορούν να εργαστούν περισσότερο.

Παρσί: μια κοινότητα με μακραίωνη ιστορία

Οι Πάρσοι, ή Παρσί ή Παρσήδες ή Γουέβροι, είναι μια κοινότητα που ζει στο έδαφος της σημερινής Ινδίας επί χιλιάδες χρόνια. Το έθιμο της απόρριψης των νεκρών στα όρνια είναι μέρος της παράδοσής τους εδώ και αιώνες. Οι σοροί των νεκρών “εξαφανίζονταν” μέσα σε ώρες από τα όρνια της περιοχής, ενώ τα κόκκαλα κατέληγαν σε μια ειδική λεκάνη μέχρι να αποσαθρωθούν στο χώμα.

Το όνομα τους Παρσί σημαίνει Πέρσες και είναι απόγονοι των περσικών φυλών που ζούσαν στην περιοχή. Είναι πυρολάτρες και ουσιαστικά η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στους κόλπους της οποίας επιβιώνει η αρχαιότατη θρησκεία του Ζωροαστρισμού. Οι Παρσί είχαν μεταναστεύσει στην ινδική επικράτεια πριν από τουλάχιστον 2.000 και διατήρησαν τη θρησκεία τους παρά τη διάδοση του Ισλάμ. Αποτελούν κλειστές θρησκευτικές κοινότητες που βρίσκονται επί το πλείστον εγκατεστημένες στην Ινδία, το Ιράν, το ανατολικό Ιράκ και λιγότερο σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας και Άπω Ανατολής, όπως στην Ιαπωνία.