Άνοιξε το βιβλίο για την επαναγορά χρέους

Άνοιξε σήμερα το πρωί και θα μείνει ανοιχτό έως το μεσημέρι της Τρίτης, το βιβλίο προσφορών για την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η Ελλάδα έλαβε έως την Παρασκευή προσφορές ύψους 26,5 δισ. ευρώ, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 33,4, στο πλαίσιο της προσφοράς για επαναγορά χρέους, τόνισε μιλώντας στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: "Έχουμε αποφασίσει να παρατείνουμε την πρόσκληση για την προσφορά τον προς ανταλλαγή Ειδικών Αξιών έως τις 11 Δεκεμβρίου 2012. Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν μέχρι τώρα προσφέρει τους τίτλους τους μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ρευστότητας που προσφέρονται από την πρόσκληση. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ακόμα και αν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα προσφερόμενα ομόλογα που αναφέρονται στην πρόσκληση, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τους επίσημους πιστωτές της τομέα για την εξέταση των περαιτέρω βημάτων για να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη πορεία. Μελλοντικά μέτρα μπορεί να μην περιλαμβάνουν την ευκαιρία για απεμπλοκή από τις στις εν λόγω Ειδικές Άξιες στα επίπεδα που προσφέρονται σε αυτή τη διαδικασία επαναγοράς".

Την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμετοχής από τους διεθνείς και τους εγχώριους επενδυτές στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, το οποίο έλαβε παράταση, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση της παράτασης που δόθηκε στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, το πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Όπως αποφασίστηκε στις 27 Νοεμβρίου, το Eurogroup θα συγκληθεί στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα", δήλωσε ο Σάιμον Ο Κόνορ.

Από το πρωί το news.gr μετέδιδε ότι ολιγοήμερη παράταση θα λάβει η δημόσια πρόταση για την επαναγορά χρέους καθώς παρά την ικανοποιητική προσέλευση επενδυτών το πρόγραμμα δεν έπιασε τους στόχους που είχαν τεθεί στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.

"Οι προσφορές ήταν μέχρι σήμερα ικανοποιητικές. Όχι όμως οι μέγιστες", δήλωνε νωρίτερα στο news.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πληροφορίες τοποθετούν περίπου στα 25 δισ. ευρώ το ύψος της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους εκ των οποίων περίπου το 38% αντιστοιχεί στην εισφορά των ελληνικών τραπεζών.

Στελέχη που γνωρίζουν τις διαδικασίες τονίζουν πως δεν αναμένονται σήμερα επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, παρά ενδεχομένως η επίσημη ανακοίνωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ότι η διαδικασία θα παραταθεί (το πιθανότερο έως τις 13 Δεκεμβρίου).

Πάντως, η παράταση της επαναγοράς χρέους θα οδηγήσει και σε μετάθεση των αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης , κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι σε θέση να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ιδίως δε την εφαρμογή της επαναγοράς χρέους. Έτσι, η απόφαση του Ταμείου για την εκταμίευση της συμμετοχής του ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα ληφθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη της εβδομάδας και με την προϋπόθεση ότι η επαναγορά χρέους θα ικανοποιήσει το Ταμείο.